Täpseid andmeid nõuab kodanikeühendustelt valitsuse suvel vastu võetud määrus, mille järgi peab soodustust taotlev ühing koos senise majandustegevuse ülevaatega esitama kõigi liikmete nimed ja isikukoodid.

"Väikestel ühendustel on kindlasti keeruline neid nõudeid täita," ütles Eesti Üliõpilaskondade Liidu juht Leif Kalev. Ta avaldas kartust, et paljud väiksemad üliõpilaskonnad jäävad soodustusest nüüd ilma, sest neil pole võimalik detailseid nimekirju kokku saada. "Liikmeid on palju ja vastavaid tegutsejaid vähe, üliõpilaskondadel pole selliseks tööks piisavalt vahendeid," sedastas ta, lisades, et väiksemad üliõpilaskonnad on samas ka nagunii väiksema käibega.

Eesti Pimedate Liidu esimees Ago Kivilo ütles eile, et nende allorganisatsioonid on nimekirjade täpsustamisega valmis saamas, kuid see nõudis nädalaid rasket tööd. "Nad said ikka vett ja vilet näha sellega, sest väga paljud liikmed on aktiivsest tegevusest liidus kõrval," ütles Kivilo. Kokku on näiteks Tallinnas umbes 800 ja Tartus umbes 600 pimedate ühingu liiget.

"Ma ei tea, kuidas on teiste ühendustega, kuid pimedate liit on nii vana ja meil pole oma tulusid-kulusid kuhugi kantida, nii et meie kohta on see nõue küll üleliigne," lisas Kivilo.

Maksuameti otseste maksude talituse juhataja Terje Ludvi sõnul kulgeb Tallinnas taotluste esitamine rahulikult. Ta lisas, et on kuulnud, kuidas mõned maakohtade NGO-d on loobunud taotluse esitamisest, sest neile tuleb väga vähe annetusi ja suur vaev andmete kogumisel ei tasuks end ära.

Kui dokumentides esineb puudujääke, anname aega neid täiendada, mitte ei ütle kohe, et jääte soodustusest ilma, lausus Ludvi.

Ludvi sõnul võimaldab täpsete andmete nõudmine vältida võimalikke maksupettusi, kui NGO sildi all tegutseb tegelikult muid asju ajav ühing. Samuti teenib avalikustamine ühenduste potentsiaalsete liikmete huve, märkis ta.

"Mina ei näe uutes nõuetes mingit maailmalõppu," ütles rahandusministeeriumi maksupoliitika juhataja Lemmi Oro, kelle sõnul on isikukoodide esitamine maksuametile normaalne. "Üllatav on hoopis see, et leidub isikuorganisatsioone, kes ei tea oma liikmetest suurt midagi."