Test uurib, kuivõrd saavad õpilased ainetest aru ning oskavad neid teadmisi rakendada. Esimesed õpilased täitsid testi juba teisipäeval, teised teevad seda täna.

Tallinna inglise kolledĻi õpilane Laura Õigus tõi testis esinenud teema näitena tulekustutamise. Üks alaküsimus puudutas süsinikdioksiidi ja tule kustutamise vahelist seost.

Testi teises osas peavad õpilased täitma küsimustiku enda ja oma perekonna kohta. Näiteks küsitakse vanemate sissetuleku suurust ja haridustaset ning sedagi, kas kodus on internetiühendus ja nõudepesumasin.

Laura Õiguse sõnul test eriti raske ei olnud. Kokku ligi 60-leheküljelise vihikuks köidetud testi täitmiseks ette nähtud ligi kahest ja poolest tunnist oli tema sõnul enam kui küll.

Küsimus särkide kohta

“Hästi palju eri teemasid oli, tavalises kontrolltöös nii ei ole,” selgitas Tallinna kunstigümnaasiumi õpilane Kätlin Reisberg ja lisas, et probleemipüstitustele võis kohati läheneda mitme nurga alt, teadmata, millist testitegijad silmas pidasid. Neiu tõi näiteks testis olnud uuringu särkide kohta, kust selgus, et odavad särgid on kallimatest paremad. Taheti teada, kellele võiks selline uuring suunatud olla. Vastuse variantideks olid nii “tarbija” kui ka “tootja”. “Saab mitmeti vastata,” leidis Reisberg ja lisas, et vastas – tarbija.

Rahvusvaheline PISA test

•• PISA (Program for International Student Assessment – rahvusvaheline õpilaste hindamise programm) on Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) 15-aastaste õpilaste ülemaailmne võrdlusuuring. Eestis osaleb testis 170 kooli.

•• Kokku osaleb uuringus tänavu vähemalt 58 riiki üle maailma, igast riigist 4500–10 000 noort.

Test uurib 70% ulatuses keemia, füüsika, bioloogia ja geograafia tundmist ning 30% ulatuses funktsionaalset lugemisoskust ja matemaatilist kirjaoskust.

•• Riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse eksamikorralduse osakonna juhataja Andres Ääremaa sõnul on 2007. aasta lõpuks selguvad tulemused heaks vahendiks haridussüsteemi hindamisel.