Hetkel on Eesti e-ülikooliga ühinenud ülikoolides ja paaris kutsekoolis katsetamiseks kaks keskkonda: Horizon Wimba ja Sanako Forum 100. Wimba on integreeritud e-ülikooli ametliku õpikeskkonnaga WebCT, Sanako nõuab arvutisse eraldi tarkvara installeerimist.

Testitavate vahendite abil saab luua nn elavat klassituba, näidata Powerpointi slaide, lugeda loengut, pidada arutlusi ja lasta tudengitel hääletada ning õppejõud võib näidata oma arvutis olevaid rakendusi.

Eesti e-ülikooli koolituse projektijuhi Karin Ruuli sõnul on audiovahendi eesmärgiks soodustada kaugõppetudengite tööd, kuid see sobib ka tavaõppe puhul.

Kogemused Wimbaga

Tartu ülikooli tarkvarasüsteemide lektor Anne Villems üritas hiljuti Wimbat kasutada, et üliõpilastel tema välislähetuse ajal loeng ära ei jääks. “Kui olin temaga juba tükk aega maadelnud, siis jooksis hunnikusse, kui üritasin salvestada nii häält kui ka slaide,” rääkis Villems. Ta kinnitas, et proovib õige pea uuesti.

Villems peab audiovahendite kasutuselevõttu vajalikuks mitte ainult kaug-, vaid ka statsionaarses õppes, kus oleks kombineeritud auditoorne töö ja kaugkoolitus. “Selliseks peaksid muutuma kõik kursused,” ütles ta.

Õppejõu sõnul on paratamatu, et Eesti piires suureneb tudengite liikuvus eri kõrgkoolide vahel. Nii peaksid ülikoolid ise soodustama nii õppejõudude kui ka üliõpilaste hulgas traditsioonilisest õppest erinevate võimaluste kasutamist. Villemsi sõnul soodustaks uudne vahend ka välismaal töötavate eestlaste laste Eesti kõrgkoolides õppimist.

Vahendite katsetamise tulemusel annab e-ülikool juunis Ruuli kinnitusel hinnangu nende kasutajasõbralikkusele

ning vaatab, mida muuta ja parandada, et need ka pidevalt käiku läheksid.