Uues korteris elamise esimesed kolm kuud võib haldusfirma Viimsi Valduste haldusjuhi Sulev Jaanuse sõnul tuua arvatust kopsakamad kommunaalarved, sest kolimise ajal jäävad lahti uksed ja põlema valgustid ning prügi tekib tavalisest enam.

Esimeste kommunaalarvete saamine paneb elanikke vihastama niihästi arendaja, ehitaja kui ka korrashoidja peale, ütles 50 uuselamu “käivitamisel” osalenud Jaanus. Pürgiarve jagab haldusfirma korterite vahel protsentuaalselt, kuid majja kolimise aeg võib kesta paar-kolm kuud. “Kolimiste ajaks sulguritest avatud välis- ja vaheuksed on kõige otsesem soojusenergia raiskamine,” juhtis Jaanus tähelepanu. “Harvad pole ka juhused, kus uuselanikud jätavad koridoriuksed pärast kolimisauto lahkumist tundideks avatuks.”

Automaatselt käivituvad koridorivalgustid lülitatakse kolimise ajaks välja ja unustatakse tagasi lülitada. Kolimisel rikutud haljastuse, murtud puude, maha sõidetud tõkkepuude ja valgustuspostide eest objekti juba üle andnud ehitaja-arendaja ei vastuta ning taastamine tuleb elanikel kinni maksta.

Uues majas lisanduvad sageli teenused, mida vanas elukohas polnud: käidujuhiteenus ehk elektrihooldus, gaasikatla, liftide, ventilatsiooni- ja niisutusagregaatide hooldus, soojasõlme turvavalve, vajadus hooldada fonosüsteemi ja tuletõrjehäireseadmeid. Haldusfirmalt tellitud haldus- ja raamatupidamisteenus moodustavad arvest 10–15 protsenti.