„Sel aastal on rahvusvahelises rahanduspoliitikas tulnud ette, et näiteks intressimäär, mis on palju suurema mõjuga kui mingi väike käibemaksumuudatus, muudetakse ära telefoni teel ja keegi ei saa mitu kuud sellest enne teada,“ ütles Üürike Päevaleht Online'ile.

Üürike rääkis, et näiteks Rootsis on asjad nii, et rahandusministeerium väljastab pressiteate, milles märgitakse, et ametkond pöördub maksumuudatuse asjus parlamendi poole ning järgmisel päeval muudatus juba jõustub, kuigi parlamendi otsus võib tulla aga nädalaid või isegi kuid hiljem.

„Loomulikult tekitavad kõik niisugused muudatused administratiivseid raskusi. See on selge. Riigi eesmärk ei ole kellegi administratsiooni päästa või seda lihtsamaks ega ka raskemaks teha. Riigi eesmärk käibemaksumäära tõstmisega oli tõsta makse,“ jätkas ta.

„Kui inimestele antakse mitu kuud ette teada, et nüüd kavatsetakse maksumäära muuta, siis hakatakse seda „auku“ ära kasutama nii kaua kui võimalik. See on rahvusvaheline praktika, et sellist asja ei teatata kuude kaupa ette,“ ütles Üürike.

„Ma pole jurist ja ma pole juriidilist hinnangut teinud. Ma teen seda puht majanduspoliitiliselt. Midagi peab valesti olema, kui kõik teised riigid saavad maailmas sarnaseid asju teha, näiteks intresse muuta ilma sellest mitu kuud ette teatamata,“ jätkas ta.

„Ma ei taha kritiseerida, kuid nii ei tööta turumajandus. Turumajandus ei ole sama, mis plaanimajandus. Seal võib-olla saab selliseid asju ette plaanida,“ jätkas ta.

„Me peaksime õnnelikud olema, et välismaalased ei jälgi meie majandust eriti palju, sest see on suhteliselt absurdne, mis toimub,“ sõnas Üürike.