Tänavapoolsele puidust seinale annavad ilmet väikesed ruudukujulised aknad, avarust lisab hoonele linnapoolne üleni klaasist sein.

Projekteerijad mahutasid uue raamatukogu Pärnu mnt 480a krundile väga napilt, täpselt krundi suuruselt. Et saada mahukas lugemissaal, on teine korrus väljaastega.

Maksimaalne ruumikasutus

Maja on ühtne ja kompaktne: seinu ja soppe pole, kogu ruumipind on maksimaalselt ära kasutatud. “Vanas majas oli mõttetuid koridore nii palju!” leidis Pääsküla raamatukogu juhataja Virve Edro.

Esimesele korrusele tuleb täiskasvanute kojulaenutuse osakond. Saal on juba tihedalt täis laeni kõrguvaid metallriiuleid, millele raamatukogu kolm töötajat hakkasid eile raamatuid tõstma. Kokku on Tallinna keskraamatukogu Pääsküla harukogul teoseid 30 000 eksemplari ringis, mis pakiti vanas majas kevadel süsteemselt pappkastidesse. “Prognoosime, et lahtipakkimine võtab aega kolm nädalat,” sõnas Edro.

Kui alumine korrus on kõrgeid riiuleid tihedalt täis, siis teisel korrusel on avarust enam. Sinna tulevad lugemissaal, lasteraamatute kojulaenutus ja internetipunkt.

Praegu, kui raamatud veel kastides, on kogu maja sisustus tagasihoidlik ja helge: materjalidest domineerivad metall, klaas ja hele puit. Trepikäsipuu ja tugipostid on betoonist. “Arhitektide sõnul annavad kogu värvi sisustusse raamatud,” edastas Edro kontseptsiooni.

Juhataja prognoosis, et noori ja lapsi hakkab uude majja käima enam kui varem. “Linna peal juba kuulen, kuidas lapsed räägivad, et siia tuleb internetipunkt,” muigas Edro kavalalt.

Kolme töötajaga hakatakse kogu majal silma peal hoidma. “Turvaväravad tulevad ka ja kõik raamatud turvatakse,” nimetas Edro.

Väikese töötajaskonna tõttu ei tunne ta muret väikese puhkeruumi pärast: “Küll me ära mahume, vanas kohas polnud sedagi!”