Võtsime nemad ka kampa ja küsisime iga erakonna ühelt liikmelt kaks küsimust: 1. Mis on Eesti riigi järgmine suur eesmärk? 2. Mis on kõige kiiremat lahendamist vajav probleem?

Lisaks avaldame valimisnimekirjade esimesed kümme kohta.

Erakond Eestimaa Rohelised

Eerik-Niiles Kross

1. Saavutada Euroopa kõige elamisväärsema keskkonnaga riigi staatus.

2. Lõplikult, õigemini keskpikaks ajaks, tuleks lukku lüüa riigikaitse arengu suund. Ehk et lõppeks vaidlus ajateenistuse ja elukutselise sõjaväe valiku üle. Ja et oleksime kindlad, et see iseseisev, ajateenistusele tuginev kaitsevõime on olemas ja välja arendatud.

1. Aleksei Lotman 2. Eerik-Niiles Kross 3. Marek Strandberg 4. Artur Talvik 5. Valdur Lahtvee 6. Pille Tomson 7. Peep Mardiste 8. Madis Melzar 9. Toomas Trapido 10. Urmas Hallika

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Ivari Padar

1. Üleüldise elujõu ja rahva, kultuuri säilimine. Need eesmärgid on ju ka põhiseaduses kirjas.

2. Probleemiks on tööturult kadunud inimesed. Nad minetavad praegu usku, et nad kunagi veel tööturule tagasi lähevad. See on siis tööpuuduse likvideerimise teema. Kuid samavõrra tähtis teema on lastele võrdsete võimaluste loomine. Meil ei tohi tekkida kibestunud lapsi, kel on väiksemad võimalused. Lahendus on vastutustundlik eelarvepoliitika.

1. Sven Mikser 2. Indrek Saar 3. Rannar Vassiljev 4. Urve Palo 5. Jaak Allik 6. Jaan Õunapuu 7. Karel Rüütli 8. Eiki Nestor 9. Kajar Lember 10. Kalev Kotkas

Reformierakond

Taavi Rõivas

1. Järgmine suur eesmärk on kogu Eesti ühiskonna elatustaseme suur kasv. Seda saab saavutada üksnes selle kaudu, et meie majanduskeskkond on piirkonna parim. Ma ei pea selle piirkonna all silmas mitte Baltimaid.

2. Inimesed peaksid olema senisest rohkem valmis majandusstruktuuri muudatusteks. See tähendab, et uued töökohad, mis luuakse senisest erinevates sektorites ja on tõenäoliselt kõrgema palga ja paremate töötingimustega, eeldavad inimestelt ka teistsuguseid oskusi ja haridust.

1. Andrus Ansip 2. Jürgen Ligi 3. Keit Pentus 4. Peep Aru 5. Urmas Paet 6. Igor Gräzin 7. Lauri Luik 8. Rein Lang 9. Kristen Michal 10. Urmas Kruuse

Isamaa ja Res Publica Liit

Jaak Aaviksoo

1. Ma arvan, et nende suurte eesmärkidega peaks minema tegelikult tagasi normaalse riigi juurde. Nii nagu meie põhja- või läänenaabrid. Ühe suure eesmärgi poole püüdlemine ja vaid sinna investeerimine pole küpse riigi tunnus. Sellest etapist peaks minu arvates tasapisi välja jõudma.

2. Kõige olulisem on majanduskasvu tagamine ja ekspordi tugevdamine ja kõrgema lisandväärtusega majandus. Selge on see, et me peame oma majandust restruktureerima. Oleksin senisest palju nõudlikum meie euroraha kasutamisel. Me pole suutnud euroraha kasutada majanduse konkurentsivõime kasvatamiseks, vaid pigem teiste eelarveliste ja ka sotsiaalprobleemide lahendamiseks.

1. Mart Laar 2. Juhan Parts 3. Ene Ergma 4. Helir-Valdor Seeder 5. Ken-Marti Vaher 6. Margus Tsahkna 7. Erki Nool 8. Urmas Reinsalu 9. Sven Sester 10. Marko Mihkelson

Keskerakond

Jüri Ratas

1. Suur eesmärk on inimeste toimetulek ning tootva tootmise ja tootmissektori igakülgne toetamine Eesti majanduspoliitikas.

2. Irooniliselt vastates: lume koristamine tänavatelt. Lahendus oleks see, et traktorid läheks tänavatele. Kuid tõsiselt: tuleb tegeleda sotsiaalse tõrjutuse leevendamisega. Olgu selleks koolivägivald, olgu need inimesed, kes Eestist lahkuvad, või eakad.

1. Edgar Savisaar 2. Kadri Simson 3. Enn Eesmaa 4. Mailis Reps 5. Kalev Kallo 6. Olga Sõtnik 7. Jüri Ratas 8. Inara Luigas 9. Mihhail Stalnuhhin 10. Ester Tuiksoo

Rahvaliit

Jaan Toots

1. Saavutatu säilitada ja kõik muud asjad ellu viia – see ongi meie eesmärk.

2. Ümber tuleb vaadata haridussüsteem, sest meil on täna liiga palju kõrgkoole ja peaaegu olematud keskeriõppeasutused. See on mu isiklik seisukoht. Teine asi, mida ma ütlen partei poolt, on riigivõimu korrastamine. 51 parlamendi liiget on meie riigile piisav. Kolmandaks – mis siis, et veidi pikaks läheb see loetelu – oleks elektri hinna langetamine. Elektri hinna tõusuga tõuseb meil kõik, eranditult kõik.

1. Andrus Blok 2. Jaan Toots 3. Mai Treial 4. Riina Kull 5. Viljar Jaamu Rahvaliit eile õhtul edasi ei mõelnud.