Isamaa ja Res Publica Liidu, Eesti Reformierakonna ja Erakond Eestimaa Rohelised fraktsiooni poolt algatatud eelnõu kohaselt muudetakse kaugkütteseadust, ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniseadust, konkurentsiseadust ning karistusseadustikku, teatas valitsuse pressiteenistus.

Konkurentsiametile antakse täielik kontroll kõigi soojatootjate ja suuremate vee-ettevõtjate kehtestatavate hindade üle. Selleks töötab konkurentsiamet välja ja avalikustab hindade arvutamise ühtse metoodika nii soojatootjatele kui vee-ettevõtetele.

Samast metoodikast peab väiksemate vee-ettevõtete teenuste hindade kooskõlastamisel lähtuma ka kohalik omavalitsus. Konkurentsiamet teostab kohaliku omavalitsuse poolt kooskõlastatud hindade üle riiklikku järelevalvet.

Hindade kooskõlastamisel lähtutakse samuti konkurentsiameti poolt vähemalt kord aastas kinnitatud ja avalikustatud põhjendatud tulukuse piirmääradest. Turgu valitseva seisundi kuritarvitamise eest nähakse ette rangemad karistused.

Eelnõu kohaselt on ettevõtjatel kohustus algatada hindade langetamine kui sisendhinnad või muud tootmiskulud vähenevad rohkem kui 5 protsenti.

Kui ettevõtja müüb teenust põhjendamatult kõrge hinnaga, siis on konkurentsiametil õigus kehtestada ajutine teenuse müügihind, mis kehtib kuni ettevõtja on kooskõlastanud uue hinna.

Seadusega kaasnevad kulud on seotud konkurentsiameti koosseisu täienemisega, et kooskõlastada suurema hulga – ligi 150 soojusetootjat ja 52 vee-ettevõtjat - ettevõtjate teenuste hindu. Konkurentsiameti esialgsel hinnangul on vaja juurde 16 inimest kogukuluga 6,4 miljonit krooni.