Nimelt võib Pärnu maavanem juba täna õhtul langetada põhimõttelise otsuse algatada va­lit­suses Vändra alevi ja Vändra valla liitmine, sest praegune olukord, kus alev on kohalikuks omavalitsuseks, polevat seaduslik.

Nii põhiseadus kui ka kohaliku omavalitsuse korralduse seadus ütlevad, et omavalitsusüksused on vallad ja linnad. Alev seega omavalitsuseks ei passi. Metsoja selgitas, et eksisteerib veel teinegi riive. Nimelt ei luba kohanimede seadus eksisteerida kahel Vändra-nimelisel vallal.

Pärnu maavalitsuses koostatud õiguslikus analüüsis on esitatud kaks võimalikku lahendust. Esiteks pakutakse välja, et valitsus võiks anda emmale-kummale omavalitsusele uue nime. Näiteks võiks Vändra alevi nimetada ümber Vändra vallaks ja Vändra valla millekski muuks. Teine võimalus oleks kaks valda kokku panna.

Täna on kohtumised

Tingivas kõneviisis tuleb ettepanekust rääkida sellepärast, et juba täna pärastlõunal kohtub Metsoja kahe omavalitsuse juhtide ja elanikega, et arutada haldusreformi. Nimelt on siiani püsinud lootus, et Vändra vald ja alev liituvad vabatahtlikult. Kui maavanem aga vabatahtlikus liitumises mingit edenemist ei näe, kavatsebki ta teha vabariigi valitsusele ettepaneku kaks Vändrat liita.

Tõenäosus, et valitsus peab esimest korda taasiseseisvunud Eestis otsustama kaks omavalitsust liita, on üsna suur. Põhjuseks ennekõike see, et Vändra alevi ja valla ühinemine on päevakorras olnud ka varem. Liitumisvõimalus püsis veel aastagi eest, kui liitusid Kaisma vald ja Vändra vald. Siis käis töö ka selle nimel, et uude suurvalda hakkaksid kuuluma ka Vändra alev ja Tootsi vald ning Raplamaa Järvakandi vald. Kohalike poliitikute erimeelsuste tõttu jäi 2008.–2009. aastal ettevalmistatud liitumine ära.

Regionaalminister Siim Valmar Kiisler on Vändra valla ja alevi probleemiga kursis ja nõustub, et praegune kahe Vändra valla olemasolu on ebaseaduslik. Teisalt ei kiirusta Kiisler teatama, et ta oleks valmis valitsusest läbi suruma kahe omavalitsuse liitmise.

Et sundliitmine toimuks, oleks valitsuses tarvis ka Reformierakonna jah-sõna. Erakond on aga avalikult omavalitsuste piiride muutmise vastu.

Alevivanem: hakkame linnaks

•• Vändra alevivanem Toomas Sonts ütles, et talle on arusaamatu, kuidas mitukümmend aastat on Eestis saanud olla kaks Vändra valda ja nüüd ühtäkki on jõutud arusaamisele, et see on ebaseaduslik.

•• „See nimi on meile riigi poolt antud ja ega me ise pole seda nime välja mõelnud,” rääkis Sonts. Kui tõesti maavanem peaks valitsusele tegema ettepaneku üks Vändra valdadest ümber nimetada, lubas Sonts teha omalt poolt ettepaneku anda Vändra alevile linna staatus.

•• „Kui meie alev ümber nimetada linnaks, siis oleme me seadust sada protsenti täinud,” lisas Sonts. Selle kohta, kas kaks Vändrat ja ehk ka Tootsi ja Järvakandi võiksid tulevikus moodustada ühe omavalitsuse, arvas alevivanem, et 2013. aastal see tõenäoliselt juhtubki. Enne olevat aga vaja analüüsida kõiki mõjusid ja tagada, et käsil olevad projektid saaksid lõpule viidud.