Võitlus pikaajalise töötuse vähendamiseks vajaks tuleva aasta riigieelarvest lisaraha ligi pool miljardit krooni. Kuna riigil kipub raha nappima, siis soovib rahandusminister Jürgen Ligi selle raha leidmiseks kärpida lastetoetuse ja üksikvanematoetuse saajate ringi.

Kärpeplaani puhul ei ole tõenäoliselt tegemist siiski rahandusministri siira soovi, vaid taktikalise manöövriga, et tuua maa peale need ministrid, kes käimasoleva riigieelarve strateegia koostamise käigus läksid valitsuskabineti istungile sooviga saada rohkem raha.

„Mulle ju kuhjati 4,5 miljardit katteta kulusoove juurde lisaks vähemalt neljamiljardilisele puudujäägile. Mul polnud muud vastust kui kokkuhoiule osutada,” selgitas Ligi oma vangerduse tagamaid.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur soovib tänavusest eelarvest 1,9 miljardit krooni enam. Kui ligi miljard sellest on seotud pensionikassa väljamaksete suurenemisega, siis 0,9 miljardit krooni lisanduks töötuse vähendamiseks, sotsiaalministeeriumi ja selle haldusala infotehnoloogiliseks arenduseks ja HIV-i ennetuseks.

Töötute aitamine

„Laias laastus ligi pool miljardit krooni oleks plaanis suurendada aktiivsete tööturumeetmete vahendeid,” selgitas Pevkur. Aktiivsed tööturumeetmed on aga palgatoetus, töötute ümberõpe ja koolitus ning praktikatoetus. Selle aasta eelarves kulub tööturumeetmetele riigieelarvest 300–350 miljonit krooni ja kuigi töötute arv on viimase kuu jooksul vähenenud ligi 5000 võrra, arvas Pevkur, et riik peab tuleval aastal töötuse vähendamisse veelgi enam panustama.

„Küsimus on ennekõike pikaajalistes töötutes ja kusagile pole kadunud oht, et sügisel võib hooajaliste töökohtade kadudes töötus taas tõusma hakata,” lisas Pevkur. Kui sel aastal sai riik panustada tööturumeetmetesse sadu miljoneid kroone Euroopa Liidu vahendeid, siis tuleval aastal neid nii suures ulatuses kasutada ei saa, sest siis ei jääks riigil 2012. ja 2013. aasta eelarvesse EL-i vahendeid üldse. Nii tulebki tõsta oma panust.

Pevkuri sõnul saab ta suurepäraselt aru rahandusministrist, kes käis neljapäevasel kabinetiistungil lauda omapoolse kärpeplaani.

„Rahandusminister tegi oma tööd ja talle on raske midagi ette heita. Samas sellisel kujul, nagu kärped laual olid, need kindlasti mõeldavad pole, sest valitsus on korduvalt öelnud, et kõik toetused peaks olema nii kättesaadavad kui võimalik,” selgitas Pevkur.

Nestor: tuleb leida uusi tulusid

•• Sotsiaaldemokraatliku Erakonna parlamendifraktsiooni esimees Eiki Nestor soovitas valitsusel vaadata üle riigieelarve tulupool.

•• Ennekõike soovitab opositsioonierakonna juhtivpoliitik  maksustada senisest rohkem omanikuks olemist. „Riik peaks senisest vähemalt kaks korda enam kulutama raha tööpuuduse vähendamiseks, sest inimesed, kellel pole mingisugust sissetulekut, ei õpi mingit uut ametit,” selgitas Nestor.

•• Ühtlasi tunnistas Nestor, et ta saab suurepäraselt aru rahandusminister Ligist, kes olemasolevate tulude juures üritab ministreid profülaktiliselt õpetada ja kokkuhoiule ärgitada.

•• „Kuid Ligi olukord on keeruline seepärast, et Reformierakonna maksupoliitikaga pole Eestis teha mitte midagi,” lisas Nestor.