Äsjane, 2600 patsiendi seas korraldatud kliiniline uuring näitas, et Vioxxi toimeaine rofekoksiib põhjustab pikaajalisel tarvitamisel enam kui 1,5 aasta jooksul eluohtlikke südame-veresoonkonna haiguste tüsistusi.

Harvaesinev juhtum

Eile ja üleeile teavitas Merck üle maailma ravimi turult tagasivõtmisest. “Tuleb välja, et ravim võib pikaajalisel tarvitamisel põhjustada südameinfarkti,” nentis Mikk Jürisson, MSD Balti piirkonna juht, lisades, et firma Eesti esindus teavitas kohe siinseid arste ning avas infotelefoniliini. Merck teatas, et kompenseerib nende patsientide kulud, kellele on ravimit välja kirjutatud, ja ostab selle apteekide kaudu tagasi. “Eesti patsiendid, kellele on välja kirjutatud Vioxxi, peaksid kohe võtma ühendust oma raviarstiga uue asendusravimi leidmiseks. Merck ostab nendelt patsientidelt, kellele on juba Vioxxi välja kirjutatud, ravimi tagasi,” kinnitas Jürisson, täpsustades, et firma teavitab tuleval nädalal üksikasjalikult ravimi tagasiostmise korrast.

Mercki enam kui 150-aastases ajaloos pole varem ette tulnud ainsatki ravimi turult tagasivõtmise juhtu. Küll aga teatas firma hiljaaegu algul edukaks peetud diabeediravimi viimases faasis olevate kliiniliste katsetuste lõpetamisest seoses ravimi võimaliku kahjuliku toimega. Maailma mastaabis äärmuslikku juhtumit kommenteerides ütles Mercki president Raymond V. Gilmartin, et firma selline samm teenib kõige paremini patsientide huve. Farmaatsiafirma Merck aastane kogukäive on 20-25 miljardit dollarit aastas. Seni edukaks peetud liigesepõletiku ravim Vioxx moodustas sellest kümnendiku. Merck toodab mitmeid kolesterooli alandavaid jm südameravimeid.

“Ükski teadustöö ei võimalda hinnata ravimi kõiki ohutuse aspekte. See on kindlasti firmale löök, kuid me ei spekuleeri sellistel teemadel,” kommenteeris firma võimalikku kahju Balti piirkonna juht Mikk Jürisson, rõhutades, et patsientidel, kes seni on Vioxxi tarvitanud, tuleb kindlasti arsti abiga leida asendusravim. “Inimene ei saa ju ravita jääda,” sõnas Jürisson.