“Seni aastaid ladudes puutumatuna seisnud äravõetud piraatkaup saab nüüd vähemalt osalise rakenduse, kuna pärast tuntud firmade kaubamärke jäljendavate siltide ja kirjade eemaldamist läheb kaup riiklikele sotsiaalhoolekandeasutustele,” lausus AS-i Eesti Vanglatööstus juhatuse esimees Aare Söer.

Eelmisel nädalal hakkasid naisvangid esimeselt 300 paarilt võltsjooksusussidelt Adidose ja Readbooki kaubamärke eemaldama. Tuntud spordifirmade Adidas ja Reeboki kaubamärki jäljendav partii jooksususse antakse hiljem lastekodulastele. Lisaks ootab Harku vangla veel umbes paarituhandelist jooksusussipartiid, mille toll piiril konfiskeeris.

Söer ütles, et läbirääkimised käivad ka võltsitud riideesemete, näiteks dresside vanglas töötlemiseks. Võimatu ei ole ka, et naisvangid hakkavad tulevikus hävitama piraatheliplaate ja videokassette.

Naisvangidele on jooksusussidelt kaubamärkide eemaldamine tulusamaid tööotsi, mida AS Eesti Vanglatööstus pakub. Igalt töödeldud jalatsipaarilt teenivad nad kaks krooni.

“Töölesoovijaid on väga palju, kuna töö pole raske ja raha eest saavad nad vangla kauplusest midagi osta,” sõnas Eesti Vanglatööstuse pakketsehhi meister Tiiu Aasamets. “Pealegi kulub aeg tööd tehes vanglas kiiremini.”

Aasamets lausus, et Harku vangla kuulsaim kinnipeetav, endine Maapanga juht Malle Eenmaa pole veel avaldanud soovi tööd teha. “Ta ütles, et enne uut aastat ta sellele ei mõtle, kuna ta soovib veel vanglaga kohaneda,” ütles ta.

Aasametsa kinnitusel on praegu Harku vanglas mitmesuguse tööga hõivatud ligi 60 vangi. “Näiteks mõned naised on suutnud teenida õmblemisega kuus üle 3000 krooni, see on rohkem kui vabaduses,” võrdles ta.

Aasamets lisas, et tööle saamine ei sõltu kinnipeetava kuriteo raskusest.

Harku naisvangid valmistavad ka fooliumküpsetusvorme, mis eksporditakse Soome. Samuti õmblevad nad Rootsi lastele mokassiinsusse.

AS Eesti Vanglatööstus pakub vangidele näiteks võimalust teha ka köögikäterätte, voodipesu hoolekandeasutustele ning õmmelda vangivalvuritele vormid ning päästeametnikele riietust.