15. sajandist pärit Eppingi torni linnalt viieks aastaks üürile saanud mittetulundusühing Elav Ajalugu hakkab tutvustama keskaegsete kindlustuste arengut, relvi ja turviseid. Väljapaneku alla lähevad kõik kuus korrust.

MTÜ esindaja Nele Veedla sõnul saavad huvilised vermida vasest “vana” meenemündi, uurida näitust Eppingi torni ajaloost, visata pilgu tornivahi madratsi ja õlgedega magamisruumile ning uudistada keskaegsete kivitahujate tööd.

Väljapanek oli katseliselt üleval mullu juunist septembrini. Tulemuste põhjal seadsid korraldajad eesmärgiks reisikorraldajate, turismiinfokirjastajate ja Tallinn Cardiga koostööd tehes koguda turismihooajal 100–200 külastajat päevas ning kevaditi ja sügiseti vähemalt viis koolikülastust nädalas.

Ettevõtmise eestvedaja William Barrow Elavast Ajaloost ütles, et näituse arendamine sõltub rahastamisest ja tähtaegu ei saa lubada. Edaspidi on kavas üles seada puutetundliku ekraaniga arvutid, millega külastajad saaksid osaleda viktoriinis ja uurida lähemalt linnamüüritorne. Üks mõte on, et näitusele tulnud saavad ise tõsta paekive paika ja osaleda nõnda torniehituses.

Sel nädalal asus kultuuriväärtuste amet otsima viieks aastaks üürilist ka Eppingi torni kõrval paiknevale linnamüüritornile Grusbecke-tagune. Läbirääkimistel loodab linn 81,3 ruutmeetrile saada õpikoja, esitluskunsti või muu kultuuriettevõtte.

Matrjoškamüüjaid ei taha

Huvilistelt oodatakse ettepanekuid 7. aprilliks, võistluse võitja selgub nädalapäevad pärast seda ja alustab kava kohaselt sel suvel. Kultuuriväärtuste ameti peaspetsialisti Tarmo Tähepõllu sõnul peetakse esmatähtsaks ideed. “Kindlasti ei tahaks, et sinna tuleks matrjoškamüüjad,” ütles ta.

Elava Ajaloo eestvedaja William Barrow ütles, et mittetulundusühing ei tunne praegu Grusbecke-taguse torni üürimise vastu huvi. Viimati oli paari aasta eest põhjalikult renoveeritud linnamüüritorn Disainiöö ja Galerii 008 ürituste paigaks.

Kahe torni kasutuselevõtuga loodab kultuuriväärtuste amet Laboratooriumi tänava tuntumaks muuta.

Müüritornidel on keeruline kuulsus

•• Eppingi ja Grusbecke-taguse torni tegi kuulsaks aastatepikkune vaidlus linnavõimu ja linnamüüri äärde ridaelamuid ehitanud aktsiaseltsi Restor vahel. Linna seisukohast pidanuks ehitaja Nõukogude ajal siseministeeriumi garaaÏidena kasutusel olnud kunagised püssirohulaborid säilitama ja rekonstrueerima, ehitaja otsustas 18. sajandist pärit hoonestuse lammutada.

•• Tüli päädis riigikohtu otsusega, mille järgi oli 1999. aastal väljastatud ehitusloa osaline tühistamine 2003. aastal alusetu. Võimuesindajad jõudsid kokkuleppele, et Eppingi ja Grusbecke-taguse torni vahel on küll ridaelamu, ent Grusbecke-taguse torni ja Renteni torni vaheline müüriosa jääb puutumata. Kompensatsiooniks anti firmale 25 miljonit krooni väärt maja (Vana-Viru 3), mille üks üürnikest oli ka Restor.

•• Vanalinnas säilinud 28 linnamüüritornist on pidevalt või osaliselt kõigile valla üheksa.

•• Praegu tegutsevad tornides linnamuuseum, meremuuseum, teatri- ja muusikamuuseum, noorteklubi ja suveniiripood. Lühikese jala väravatornis esineb Hortus Musicus.