Eesti Euroopa Liikumise nõukogu otsustas aasta eurooplase tiitliga tunnustada Veiko Õunpuu saavutusi Eesti filmi ja kultuuri teadvustamisel Euroopas.

Traditsiooniliselt omistatakse nimetus inimesele või organisatsioonile, kes on andnud panuse Eesti ja Euroopa suhete arendamisse.

"Filmiga "Sügisball" Veneetsias esile tõusnud Õunpuu on tõestanud, et Eesti kultuur kõneleb eurooplastega ning eestlaste nägemus annab laiemalt mõtteainet," põhjendas valiku tagamaid organisatsiooni juhataja Kristiina Ling.

Euroopa Liikumine on varasematel aastatel on ära märkinud eelkõige neid inimesi, kes on tutvustanud Euroopat Eestis, siis käesoleval aastal läks tiitel Õunpuule, just kaalutlusega, et ta on Eestit Euroopas tutvustanud.

"Õunpuu saavutused ei piirdu pelgalt filmikunstiga, pigem võib teda vaadelda kui Eesti kultuurisaadikut. Üksmeelse otsuse taga seisis ka fakt, et lisaks edule Euroopas võeti "Sügisball" hästi vastu ka Eestis," märkis Lang.

Aasta eurooplase tiitli annab Veiko Õunpuule üle Euroopa Liikumise president Riivo Sinijärv ja Euroopa Komisjoni Eesti delegatsiooni juht Toivo Klaar.

Eesti Euroopa Liikumise antava aasta eurooplase tiitliga soovitakse tunnustada neid eestlasi ja organisatsioone, kes on aasta jooksul andnud väärika panuse Eesti ja Euroopa suhete kujundamisse, toetanud kodanikuühiskonna arengut ning aidanud kaasa Eesti ühiskonna teadlikkuse tõstmisele Euroopast.

Varasematel aastatel on tiitli saanud teiste seas president Arnold Rüütel (2007), kirjanik Jaan Kross (2006), Põllumajandusregistrite ja Informatsiooni Amet PRIA (2005).