Küsimus riigiettevõtete juhtide palkade suurusest

7. märtsil teatas peaminister Andrus Ansip, et EAS-i nõukogu poolt juhatuse liikmeks valitud Taavi Laurile 6500-eurose kuupalga määramine on „karjuvas vastuolus rahva õiglustundega”. „Ka ma isiklikult ei oska sellist palka mitte kuidagi moodi õigustada.” Samal ajal ei maininud peaminister, et riigimetsa majandamise keskuse nõukogu, kus reformil on suur kaal, tõstis asutuse juhi Aigar Kallase palka hiljuti 15%, 7000 euroni kuus.

„Palgakorralduse parandamise ja läbipaistvamaks tegemise ettepanekud on alati teretulnud. Aga praegusel juhul jättis Ansipi sõnavõtt pigem populistliku mulje,” teatas riigikogu majanduskomisjoni liige Tõnis Palts. „Kui Ansip tahab tõesti käituda rahva õiglustunnet arvestades, peaks Reformierakond kohe lõpetama praktika, et riigikogu liikmed teenivad palgalisa, istudes riigi äriühingute ja sihtasutuste nõukogudes,” ütles ta.

13. märtsil kinnitas Ansip riigikogu infotunnis taas vajadust kehtestada riigifirmade ja riigi sihtasutuste juhtide palkadele mingi raamistik, kuid lisas, et kindla lae kehtestamine ei oleks siiski lahendus.

Reform suunaks saadikud ettevõtete nõukogudesse

Tänavu jaanuari lõpus hakkasid riigikogu põhiseaduskomisjon ja majanduskomisjon riigikogu juhatuse initsiatiivil taas arutama saadikute kuulumist riigi äriühingute nõukogudesse.