Eesti Päevalehe, Delfi ja Eesti Väitlusseltsi koostöös ilmuvas Faktikontrolli sarjas kontrollitakse seekord, kas vastab tõele riigihalduse ministri Jaak Aabi väide, et maa on viimase 19 aasta jooksul läinud u 7,2 korda kallimaks?

TSITAAT

Riigihalduse minister vastas küsimusele, kui palju on maa viimase maahindamisega aastal 2001 võrreldes kallinenud, et "keskmiselt on see läinud kallimaks umbes 7,2 korda, kui me võtame lihtsalt erinevate otstarvete keskmise. Elamumaa 8,8 korda, maatulundusmaa 11,6 korda, ärimaa ja tootmismaa 5,1 korda. Nii palju erineb tegelik väärtus neist hindades, mis on 2001. aastal hinnatud."

KONTROLL

Kuna ametliku maa hindamist ei ole alates 2001. aastast läbi viidud, siis ei ametlikke andmeid, mille alusel maa hinna tõusu võrrelda. Rahandusministeerium analüüsis seda aga sotsiaaldemokraatliku partei valimislubaduste peale 2019. aasta kevadel ning jõudis järelduseni, et "maa hind viimase hindamisega kasvanud keskmiselt võrreldes kuus korda".

Kuna Riigihalduse minister ei viita oma allikatele, siis ei ole meil võimalik Rahandusministeeriumi analüüsi ning ministri statistika tulemusi võrrelda ning välja selgitada 1,2 punktine erinevus. Sellest hoolimata võime järeldada, et maahind on viimase korralise hindamisega vähemalt 6, kui mitte 7.2 korda tõusnud, ning ministril on vähemalt suurusjärgu hindamisel õigus.

NB! Pärast esialgse faktikontrolli avaldamist jõudis kohale teave, et info põhineb Maa-ameti andmetel. Palume vabandust ning muudame esialgset otsust, mis oli "pigem tõsi".

OTSUS

Tõsi



PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi Arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.