Kultuuriminister Laine Jänes osaleb noorte laulu- ja tantsupeo lavameeskonnas, kus tema roll on juhatada peo ajal kooride liikumist lava taga.

“Olen osalenud juba kolmel eelmisel laulupeol lavameeskonnas, kus minu roll on olnud korraldada kooriliikide kogunemise algust ja valmisolekut lavale liikumiseks,” ütles koorijuhi haridusega minister Jänes. “Hea meelega osalen selle nelja-viieliikmelise meeskonna töös ka sel aastal.”

Jänese sõnul jääb tal kindlasti mahti ka kontserti kuulata. “Kuid mitte istudes kuulajate ridades, vaid pigem lauljate juurest lavalt,” lausus ta.

Laulja ja dirigent

Laulupeo kunstiline juht Aarne Saluveer oli veidi üllatunud, et kultuuriminister on võtnud peol nii praktilise ülesande. Peojuht kujutas ette, et minister võõrustab peol pigem teiste riikide kultuuriministreid.

Jänes on osalenud laulupidudel üle 30 aasta ehk kokku 15 peol. “Olen osalenud nii laulja kui ka dirigendina üld-, koolinoorte- ja üliõpilaslaulupidudel ja seda nii Eestis, Lätis kui ka Leedus,” meenutas Jänes isiklikku laulupeokogemust.

1997. aastal oli praegune minister noorte laulupeol segakooride üldjuht. Suurt koori on ta juhatanud ka kahel Tartus peetud laulupeol, seda aselinnapea ning linnapeana. Magistrikraadiga Jänese loodud Tarmeko koor on nüüdseks muutunud projektikooriks, mis koguneb paar kuud enne laulupidusid ja laulupäevi.

Kuna tänavu on tegu noortepeoga, siis on selle nn tellija mitte kultuuri-, vaid haridus- ja teadusministeerium. Peo avakõne peab minister Tõnis Lukas.