Niisiis on Hari Seldon arvutanud välja, mis universumi impeeriumis tulevikus juhtuma hakkab ja loonud probleemide kaitseks Asumi, kellele aeg-ajalt surmajärgseid sõnumeid saadab.

Kui ajaloost tuge võtta, siis oli Seldonil vaja vaid pika panna, millal miski sündmus toimub, sest impeeriumitel ongi kombeks laguneda ning seda Rooma aegadest ja ilmselt varasematki. Kui satutakse mugavustsooni ja elu on hea, siis areng peatub. Aga paigalseis on teatavasti tagasiminek. Ning kui midagi suurt ükskord lagunema hakkab, siis pole varinguid võimalik peatada. Impeeriumi vegeteeriv jäänuk võib küll viimses agoonias veel võidelda, ent tehnoloogiliselt kõrgeltarenenud Asumile niiöelda puumõõkadega vastu ei saa.

Kui tõmmata paralleele, siis kas ei meenuta tulevikuimpeerium – kuigi see on hiiglaslik, koosnedes tuhandetest ja tuhandetest maailmadest – mingil määral praegust Euroopat, mis ei viitsi heaolus supeldes suurt midagi teha. Ameerika veel viitsib end piitsutada ja suudab kuidagiviisi näljase Hiina ja vaat, et ka India enda selja taga hoida. Näis, kaua Euroopa kestab ja vaevalt paar pisikest asumilaadset oaasi – Šveits ja Norra – soostuvad ärksast tšikist vaevatud eideks muutunud maailmajagu päästma hakata.

Liikudes tagasi tulevikku... Asum ei karda, sest usutakse Psühhoajaloolist Paratamatust.

„Rünnake praegu või mitte kunagi; üheainsa laeva või kõigi Impeeriumi jõududega; sõjalise jõu või majandusliku survega; avaliku sõjakuulutamisega või reetlikult salajasest varitsusest. Tehke, mida soovite ja kasutage oma täielikku vaba tahet. Ikkagi te kaotate.”

„Hari Seldoni surnud käe tõttu?”

„Inimkäitumise matemaatika surnud käe tõttu, mida ei saa ei peatada ei kõrvale kallutada ega viivitama sundida.”

Nii on. Rünnati, Asum jäi püsima.

Ent on miski, mida Seldon ei suutnud võrrandites arvesse võtta. Jah, masside käitumist võib ennustada, ent kui impeeriumile esitab väljakutse vaid üks, Muulaks kutsutud olend, mutant, kellel on võime ümber kujundada inimtundeid ja pöörata inimeste meeli, muutes nad andunud teenriteks... Kas see on Asumi lõpp?