Varem tundus tervislik olla malbe vegetaarlane. Täna võib filosoofilised põhimõtted kõrvale heita ning isukalt lihakäntsaka kallale asuda. Kaal väheneb ruttu ja näljatunnet justkui polegi. Iseenesest pole siin midagi uut.

Juba paarkümmend aastat tagasi kogus populaarsust ja tekitas vasturääkivusi kurikuulsa dr Atkinsi dieedirevolutsioon, mis aitas kaalus alla võtta liha-ja rasvarohke toidusedeliga, mille sekka lubatud vaid 20-30 g süsivesikuid päevas. Samas sarjas võistlesid Mayo kliiniku ekstreemne dieet (liha, liha, veel kord liha ja pisut greibimahla – brrrr!) ja Scarsdale ’i menüü (lihale lisati vaid pisut juur-ja puuvilja).

Ehkki inimloom kuulub lihasööjate kilda, tuleks äärmuslikesse dieetidesse suhtuda kriitiliselt. Kui aga kuraasi jätkub ja pühadega kogunenud kilodest on vaja kiiresti vabaneda, võib ettevaatlikult proovida näiteks Skandinaavia päritolu nn haigladieeti. Peamiselt räägib proteiinidieedi kasuks asjaolu, et see on väga lühiajaline.

Selle dieedi puhul on oluline kõht valgutoidust täis süüa. Lihaportsjonid on suured, vähemalt 200grammised, kalakogus algab 300 grammist. Rohelist salatit tarvitatakse üks põõsas korraga, spargelkapsast u 200 grammi. Loetelus on antud toiduainete miinimumkogused. Soovi korral võib liha ka rohkem süüa.

Mängureeglid

•Proteiinidieet on organismile tegelikult ränk katsumus. Tegemist pole kosutava tervisekuuriga, vaid üsna julma, kiire kehakaalu alandamisega. Kui dieedist täht-tähelt kinni pidada, on kaalulangust oodata 5-10 kg. Kes rezhiimi korralikult 13 päeva jälgib, ei tohi kuuri korrata enne 12 kuu möödumist.

Ka siis, kui dieet katkestatakse pärast 6. päeva, tuleb uue üritamisega vähemalt 3 kuud oodata. Dieeti ei tohi mingil tingimusel omatahtsi pikendada.

•Kes pärast dieeti mõistlikult sööb, võib oodata hiilgava tulemuse püsimist vähemalt aasta jagu.

•Proteiinidieeti võib oma nahal katsetada vaid täiskasvanud, täiesti terve inimene, kel ülekaalu vähemalt 7 kg. Kolesteroolinumbrid olgu korras, südametegevus, neerufunktsioonid ja hormonaalne talitlus normis.

•Dieet ei põhine kalorite lugemisel, vaid selle eesmärgiks on ainevahetuse kiirendamine. Ära jäta dieedist ühtegi nimetatud komponenti välja ega asenda ühte teisega. Antud toitumisplaani edu sõltub täielikult teatud toiduainete ja veejoomise koosmõjust.

•Kuuri efektiivsuse saladus peitub ketoosis. Kui süsivesikute omandamine toiduga on ebaharilikult väike, tekib organismis ainevahetuslik seisund, ketoos, milles keha põletab energia saamiseks omaenda rasvu. Rasvade põlemisel tekib organismis nn ketoaineid, mida võib tähele panna näiteks hingeõhu muutunud lõhnast – see meenutab kergelt atsetooni. Dieedipidaja tajub seisundit eelkõige näljatunde lakkamisena, mis muudab toidurezhiimi jälgimise lihtsaks.

•Vähimgi kõrvalekalle, klaas veini või shokolaaditükk rikub kogu süsteemi. Ära söö midagi toidukordade vahel. Soovi korral võib ainult lõuna-ja õhtusöögi omavahel vahetada.

•Kofeiin mõjutab insuliini tootmist kehas ning nii võib koguni kohvijoomine kaalulangust pidurdada. Seepärast tuleb katsuda dieedis nimetatud kohvikogusest kinni pidada.

Proteiinidieedi näidismenüü

1. ja 8. päev

hommik: 1 tass musta kohvi,

1 tükk suhkrut

lõuna: 2 kõvakskeedetud muna,

keedetud spinat,

2 tomatit

õhtu: 1 fileekotlet, lehtsalat õli ja sidrunimahlaga

2. ja 9. päev

hommik: 1 tass kohvi,

1 suhkrutükk

lõuna: 1 naturaalkotlet, lehtsalat,

puuvili

õhtu: 50 g suitsusinki, 200 g

maitsestamata jogurtit

3. ja 10. päev

hommik: 1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut,

1 viil röstleiba

lõuna: keedetud spinat, tomat,

puuvili

õhtu: 2 kõvakskeedetud muna,

50 g suitsusinki, lehtsalat, puuvili

4. ja 11. päev

hommik: 1 tass kohvi, 1 tükksuhkrut, 1 viil röstleiba

lõuna: 1 kõvakskeedetud muna, 1 riivitud porgand,

250 g kodujuustu

õhtu: 420 g suhkruta puuviljakompotti,

1 banaan, 200 g

maitsestamata jogurtit

5. ja 12. päev

hommik: 1 suur riivitud porgand,

1 sidrun

lõuna: 300 g väherasvast kala,

sidrun, 1 viil leiba vähese võiga

õhtu: 1 naturaalkotlet, lehtsalat,

spargelkapsas

6. ja 13. päev

hommik: 1 tass kohvi, suhkrutükk,

1 viil röstleiba

lõuna: keedetud kana,

lehtsalat sidrunimahla ja õliga

õhtu: 2 kõvakskeedetud muna,

1 suur riivitud porgand

7. päev

hommik: 1 tass kohvi või teed ilma suhkruta

lõuna: paras tükk grillitud lamba- või kalkuniliha

õhtu: mitte midagi

•Joo rohkesti vett, 2-3 l päevas, nii ootamatult tekkinud isu kui ka väsimuse puhul. Veejoomine aitab väljutada organismist rasvade põletamisel tekkinud jääkaineid ning kustutab näljatunde.

Katsetajate kogemusi

Lea Siimsen: Hea dieet, täiesti laisa inimese oma. Sööd ettenähtud portsjoni ära, kõht on täis ja meel rahul.

Dieedi ajal oli kerge ja rõõmus olla, mingit tervisemuret mul polnud. Käisin tol ajal paar korda nädalas trennis, ehkki lõpupoole suurem liigutamine pisut väsitas. Aga see oli ka kõik.

Ma ei ole loomult mingi dieedipidaja, püüan tavaliselt lihtsalt jälgida, et see, mida suhu panen, oleks tervislik. Valin nt lahjemat juustu ja liha ning kooki endale iga päev ei luba. Samas meeldib mulle süüa häid asju, korraldada vastuvõtte, teha ise toitu. Ma ei saa endale eluaeg piiranguid teha ja üksnes lahja jogurtitordiga korraliku shokolaadikoogi asemel leppida – mis mulle ei maitse, seda ma ka ei söö.

Minu tutvusringkonnas pidas dieeti terve hulk inimesi. Niipalju kui mina tean, tulid kõik sellega toime. Kiire allavõtmine, 7-10 kilo, teeb ju iseenesest rõõmsaks! Võtsin aprillis maha 8, 5 kilo.

See tulemus küll päris ei püsi, paarkolm kilo tuleb hiljem tagasi. Aga enesetunne paranes tunduvalt. Minul näiteks muutus seedimine palju paremaks.

Hea, kui mõni pereliige dieeti sinuga kaasa peab. Ainult keedetud spinat oli minu jaoks täielik õudus.

Mairi (37), õpetaja: Pidasin dieeti suvel, juulis. Armastan loomu poolest palju süüa, niisiis uskusin, et küllap kannatan hirmsat nälga. Ent üllatus! Valgurikas toit laadis kõhu hästi täis, küllastustunne saabus kiiresti ja isegi mote toidule tundus vastumeelsena. Hämmastav oli aga tuhm ja tömp enesetunne, energia ja elurõõmu puudus. Tuli see vähestest süsivesikutest?

Võtsin dieedikuuriga alla neli kilo. Küllap oleks seda rohkemgi olnud, ent kõht püsis ühemõtteliselt kinni, seedimine justkui ei töötanud.

Pärast valgudieeti on mu ettekujutus toidust täiesti muutunud. Oli varem kuidas oli, nüüdseks on minu menüü ja söögivajadused täiesti aedviljadele keskendunud. Lihadieet õpetas mind taimset toitu armastama.

Kadi Lehtmets