Kas kinniste jalatsite hooaja ning sel ajal levivate tõbede vahel on mingi seos?

Inimene on tervik, mille moodustavad füüsiline ja psüühiline pool. Meie kehapind on kaetud refleksipunktidega. Need ei asetse korrapäratult läbisegi, vaid teatud tsoonisüsteemide kaupa. Üks seesugune tsoonisüsteem on jalalaba. Kinniste jalatsite kandmist ei saa küll otseselt haigestumistega seostada, kuid suvel paljajalu käies jalalaba stimuleerimine mõjub küll tervisele hästi. Kinniste jalatsite hooajal on oluline päeva jooksul jalanõusid vahetada.

Millisel juhul annab refleksoloogia parimaid tulemusi?

Haigus tekib tavaliselt kompleksselt: kõigepealt väsimus, siis pinged, valu, muutused mõne elundi töös jms. Mida kiiremini sellesse ahelasse sekkume, seda paremaid tulemusi saame.

Ideaalne on seesugune raviviis kas haiguste vältimiseks või algava tõve puhul organismi vastupanuvõime suurendamiseks. Väga tõhus on refleksoloogia ka stressist tulenevate vaevuste leevendamisel ning traumade ja operatsioonide järgsel ravil. Refleksoloogia leevendab pea-, selja- ja kaelapingevalusid, aitab jagu saada ainevahetushäiretest, ravida hingamisteede haigusi ning koguni taastada hormonaalset tasakaalu.

Kroonilised haigused alluvad samuti tsooniteraapiale, kuid vaeva tuleb kauem näha. Peab arvestama, et kroonilised füüsilised vaevused võivad olla tingitud hoopis kunagistest psüühilistest pingetest. Nende ravi on teistsugune. Mida kaugemal on algpõhjus, seda rohkem aega kulub ravimisele.

Kuidas on võimalik nii erinevaid valdkondi labajala kaudu mõjutada?

Labajalg on terviklik tsoonisüsteem, mis kätkeb kõiki organismi refleksipunkte. Tinglikult võib jalalabale joonistada kogu inimese kuju koos luude, liikmete, lihaste ja elunditega. Stimuleerida tuleb jalalaba seda osa, mis on seotud häda tegeva organiga.

Laias laastus võib suure varbaga seostada pead, pöiapadjakeste osaga hingamiselundeid, tallavõlviga seedeelundeid ning kannaga tuharaosa. Jäsemed jäävad piki talla väliskülge ja selgroog piki talla sisekülge.

Kui inimene jääb haigeks, kas seda on siis talla vastavas punktis tunda?

Kui seedeelundid on kurnatud, siis võib jalavõlvil olla sellega seotud koht turses või vajutamisel valulik. Aga ka naha värvus võib muutuda.

Võib aga olla ka vastupidi – kui talla alla kipub alatasa kõvem või valusam koht tekkima, annab see teada vastava organi haigestumise ohust.

Pikka aega kuhjuv stress lööb sageli välja mõne füüsilise hädana. Ka alatasa pöia alla moodustuv paksend võib viidata kaua enesesse kogutud pingetele, aga ka vastuvõtlikkusele hingamisteede haiguste suhtes.

Mida inimene ise saaks oma tervise parandamiseks ette võtta?

Tervisehädasid tuleb ikka spetsialisti käe all ravida ja koos neile leevendust leida. Soodsalt mõjub see, kui inimene oma ravijat ja tema meetodit usaldab ning ise ravi tulemusse usub. Peamine – inimene peab ise seda raviviisi tahtma.

Igasugune talla ja pöia masseerimine teeb tervisele head. Väga hästi mõjub paljajalu suuresõlmelisel või nagadega kummivaibal kõndimine ning palliga tallaaluste rullimine. Pereliikmed võiksid õhtuti teleri ees vastastikku jalgu mudida. See toiming on intiimne ja hingeliselt lähendav, seega on toime mitmekülgne – teeb head nii ihule kui ka hingele. Meie peredes ei puudutata üksteist piisavalt, sellest tekivad hingehädad ja kuhjub stress. Igasugune meeldiv puudutus maandab juba iseenesest pingeid.

Kuidas saaks ise seljapingeid ja -valu leevendada?

Toetage pöid teise jala põlvele ning masseerige talla sisekülg pöidlaga korralikult läbi. Alustage paremast jalast ja tehke siis sama vasaku talla siseküljega. Stimuleerimist alustage “peast”, s.t suure varba välimisest küljest. Pöidla alla jäävad kuni suure varba lõpuni kaelalülipunktid. Mööda külge kanna poole liikudes mudite läbi turjaosa, selja keskosa, vöökoha ning ristluupiirkonna. Kui teekonnal tuleb ette mõni valus punkt, masseerige seda haiget tegemata kauem ja põhjalikumalt.

Kellel on pinged ja valu õlavöötmes, kätes või jalgades, stimuleerigu talla väliskülge, alustades väikesest varbast.

Kuidas vaigistada peavalu?

Masseerige põhjalikult läbi suure varba padjake. Kõigepealt paremal, seejärel vasakul jalal.

Ka hambavalu korral võib varbakülgede masseerimisest leevendust leida. Mudige üksteise järel läbi kõikide varvaste küljed. Üsna tõenäoliselt leiate mõne varba teistest valusama või hellema olevat. Seda stimuleerige kauem.

Milliste punktide kaudu mõjutada hingamisteid?

Nii hingamisteede hädade kui ka mõne muu tõve puhul tuleks tõhustada immuunsüsteemi. Selleks mudige mitu korda päevas põhjalikult varbavahesid. Seda tuleks teha paljal jalal, mitte läbi soki või suka, sest nahk-naha kontakt on punktide mõjutamisel väga oluline.

Nohu puhul masseerige suure varba pealmist poolt ja sisekülge. Varbale võiks panna ka pipraplaastri. Õige koha leiate, kui kujutate suure varba keskmist, küünest allapoole jäävat lüli ette kella numbrilauana. Katke plaastriga 12 ja 3 vaheline ala.

Mil moel saab jalalaba kaudu parandada seedimist?

Seedimise parandamiseks võtke käsile jalatalla kõige sügavam ja pehmem osa, mis meenutab kõhukoobast. Stimuleerige kogu seda ala ringjate liigutustega paremalt vasakule ehk päripäeva. Kui leiate hella koha, töödelge seda kauem.

Hea harjutus seedeelundite töö tõhustamiseks on palli talla all veeretamine. Pange ogadega kummipall vastava jalatalla osa alla ning rullige põhjalikult.

Mida teha, kui talla mudimine teeb kõdi?

Kõditunne on paljuski psühholoogiline ning oleneb sellest, kes ja kuidas puudutab. Öeldakse, et nii nagu inimene, nii ka tema jalg. Kes on häbelik ja sissepoole pööratud, võib ka rohkem kõdi tunda. Jalatald on nagu inimese tundeelu, mida teiste ette niisama lihtsalt ei laotata. Algul masseerige oma taldu ise, seejärel usaldage see kellegi teise hoolde.

Enne tallaaluse pöidlaga hõõrumist võib teha sedasama varvastega. Ka iga varvas on omaette tsoon, millest igaühel omad elundkonnapunktid, seepärast katsetage alguses nendega.

Marika Jürgenson

PILLE ROOSVEE, riigiametnik:

Olen juba pikka aega õla-, kaela- ja ülaseljavaludega hädas olnud. Igasugused pinged kogunevad mul just sinna. Massaazh on valudele leevendust toonud. Kuid nagu ikka krooniliste hädade puhul, kordub asi mõne aja pärast taas.

Kevadel hakkasin refleksoloogi juures käima. Eks ta alguses tundunud uskumatu ja natuke koomilinegi, et valutavad kael ja õlad, mõjutatakse aga jalataldu.

Kuna jalatallapunkte masseeriti minu häda puhul pisikese munajaotsalise kepikesega, oli see esimestel kordadel ikka päris valus. Igale kehaosale vastavad jalalabal teatud punktid ja eriti valus on nende punktide mõjutamine, kus häda kõige suurem. Paaril esimesel korral tekkis lausa mõte, et kas ma ikka pean ennast vabatahtlikult niimoodi piinata laskma. Kuid asi tasub ennast ära. Juba pärast neljandat-viiendat korda ei tundunudki protseduur nii valulik, liiati on pärast hea lõdvestunud tunne. Kuna üks seanss kestab tund aega, siis esialgu tehti mulle vaevuste kiiremaks leevendamiseks pool aega aroommassaazhi selja- ja kaelapunktidele.

Seljamassaazh mõjub kohalikult: pingul lihased lõõgastuvad mudimise ja puudutamise tulemusena. Kuid selle mõju on lühem. Tallamassaazh mõjub aeglasemalt, kuid tõhusamalt. Uued pinged ei kogune nii kiiresti ja õlavöös on hea kerge tunne.

Loomulikult ei ole tsooniteraapia imeravim, mis päästaks hädadest lõplikult. Ka endal tuleb pidevalt veidikenegi vaeva näha ja leida päeva jooksul aega õla- ja kaelalihaseid lõdvestavateks harjutusteks. Kui asi on käest ära läinud, on jalatallamassaazhi kuur kindlasti üks hea võimalus ennast jälle järje peale saada.