Lutsu „Sügis” oli teos, mis ei kvalifitseerunud raamatulettidele, mis siis veel filmist rääkida. Enne sõda ilmunud teos koos ajalehejärjena ilmunud lõikudega ilmus raamatukaante vahel 1988, kui Nõukogude tsensuuriga asi ühel pool. Põhjus oli ülilihtne, Paunküla koolipoistest olid vahepeal saanud Vabadussõja sangarid.

Ka filmi hakati kavandama juba aastal 1988, mil Tallinnfilm tellis Mats Traadilt „Sügise” stsenaariumi. Kui „Suve” käimalükkamisel murti piike küsimuses, kas näitlejatena jätkavad „Kevades” mänginud, siis nüüd oli algusest peale kõik selge – kinolinale tulevad varasemast tuttavad Teele, Toots, Kiir ja Tõnisson. Vahepeal oli Tallinnfilmis toimunud muudatusi ja Peeter Simmi juhitud stuudio kunstinõukogu püüdis kunsti puudutavates võimuasjades jämedamat otsa enda käes hoida.

Inflatsioonist hoolimata

1988. aasta suvel Mats Traadiga tehtud lepingu järgi pidi stsenaarium valmis saama sama aasta oktoobris. Nii ruttu asjad siiski ei käinud. 1990. aasta alguses kirjutas „Sügise” käsikirjale tunnustava arvustuse inimene väljastpoolt Tallinn-
filmi – Jaan Undusk. Pärast seda asus Kruusement režiistsenaariumi kallale ja hakati kavandama ka võtteid.

Sel ajal hakati Tallinnfilm Moskva lõa otsast lahti haakima. Raha filmi tegemiseks leiti Eesti eelarvest ning stuudio direktor määras käskkirjaga eelarve piirsumma, see oli 450 000 rubla. Tegemist oli ajaloolise filmiga, kus kulutati palju kostüümidele, rekvisiitidele ja kujundusele. Sama hulga rahaga tehti ajaloolisi filme kümmekond aastat tagasi, kuid Eestit oli tabanud inflatsioon. Aastal 1990 räägiti juba hüperinflatsioonist. Sellest hoolimata esindas sõdadevahelise Eesti Vabariigi kaadrisse toonud „Sügis” head tootmiskultuuri, kus kujundus, esemed ja kostüümid olid pisiasjadeni läbi mõeldud.

Maailm muutub ja seoses „Sügisega” tulid kasutusele uued töövõtted. „Sügise” Riigiarhiivis hoitavates kaustades on paber, millel on kirjas filmi direktori Maret Hirtentreu ettepanek juhtkonnale, kuidas jagada näitlejate vahel 10 000 rubla, mille oli filmi valmimise heaks annetanud firma Eesti Karusnahk. Annetajaid ja abistajaid on teisigi.

„Sügise” algustiitrid peegeldavad omal moel Eesti NSV-st Eesti Vabariigile üleminekut. Seal on kirjas „Lavastus – Arvo Kruusement” ja „Pilt – Valeri Blinov”. Loobutud on vene kantseliidist laenatud nimetustest „režissöör-lavastaja” ja „operaator-lavastaja”. Pisiasi, aga märgina tähenduslik.

Kui „Kevade” on Arno film, „Suvi” Tootsi film, siis „Sügise” peategelaseks on rätsepmeister Jorh Aadniel Kiire koomiline karakter, keda Margus Lepa mängib oma lustaka andega.

Kiir oli ajast ees

Filmi valmimise ajal võis mütoloogiline Paunvere-nimeline maailm näida pildikestena kaugest minevikust, kuid mida aeg edasi, seda aktuaalsemaks Paunvere muutus. Näiteks kirjutas aastal 2005 Kroonika (mida võib ju tinglikult Paunvere häälekandjaks pidada) juhtumist „korraga kaks naist”, peategelaseks Jaan Toots, tuues avalikkuse ette tänapäevase analoogi Jorh Aadniel Kiirest, kes „Sügises” sarnase kangelasteoga hakkama saab.

Paunveres juhtub. Siin on kõmisevat isamaalisust, kus Kiir püüab oma Vabadussõjas langenud venna rahvusluse konkreetseks varaks konverteerida. Siin on tõusiklikkust ja tühisust. „Sügise” Paunvere muutub järjest enam äratuntavaks.

„Sügise” tegemist alustanud Arvo Kruusement pani kirja: „Oma osa etendas siin vaatajate soov näha järge teada-tuntud tegelaste elusaatusele. „Sügis” lõpetab selle, mille alustas „Kevade”.”

„Sügis” on seega üksiti punkt triloogiale. Tervik sai loodud.
Jorh Aadniel Kiir (Margus Lepa) oma haaremi teise poole Maali (Anne Reemann) kallal


FAKTE FILMIST

Arvo Kruusemendi Lutsu-triloogia tegemisel on vahetunud operaatorid, stsenaristid ja kunstnikud. Samaks on aga jäänud kõigi kolme filmi helilooja – Veljo Tormis.

Triloogias on püütud jääda mitte ainult samade osatäitjate juurde, vaid säilitada ka võttekohtade järjepidevust. Suur osa „Sügisest” võeti üles Palamusel. Ülesood kujutas filmis Hinni talu, mida kasutati ka „Suves”.



FILMISARJA 44. FILM

„Sügis”

Stsenarist: Mats Traat Oskar Lutsu põhjal

Lavastaja: Arvo Kruusement

Operaator: Valeri Blinov

Helilooja: Veljo Tormis

Kunstnik: Toomas Hõrak

Kostüümikunstnik: Mare Raidma

Osades:

Kiir – Margus Lepa

Juuli – Liina Tennosaar

Maali – Anne Reemann

Lible – Kaljo Kiisk

Mamma Kiir – Ita Ever

Benno – Tõnu Oja

Toots – Aare Laanemets

Teele – Riina Aare

Esilinastus 22. veebruar 1991


„Sügis” tuleb müügile homme koos  Eesti Päevalehe nädalalõpuväljaandega LP.  Hind 4,99 eurot.
Perekondlik klantspilt Tootsist (Aare Laanemets) ja Teelest (Riina Aare) Paunvere kuulsal väljanäitusel