Eelmisel nädalal teatas Põhja-Soome ajalehe Lapin Kansa uueks peatoimetajaks valitud Johanna Korhonen, et ta vallandati ootamatult juba enne tööle asumist, sest ilmnes, et ta on abielus teise naisega (Soomes saab registreerida ka samasooliste kooselu). Lapin Kansa omanik, üks Soome suuremaid meediakontserne Alma Media väidab vastu, et põhjuseks on hoopis usalduse kaotus.

Mõlemad osapooled on ühel nõul selles, et septembri alguses sõlmis Alma Media Korhosega lepingu, et 15. detsembrist asub ta tööle Lapin Kansa peatoimetajana, aga läinud nädalal otsustas, et Korhose teeneid ei vajata.

Johanna Korhose sõnul on põhjuseks tema seksuaalsed eelistused, mis tulid vea parandusega päevakorrale siis, kui Alma Media siseleht Allakka kirjutas septembri lõpus, et Korhosega koos kolivad Rovaniemisse mees ja kaks last – aga tegelikult naine ja kaks last.

Pärast seda kutsuti ta Alma Mediasse jutuajamisele ja Korhose sõnul süüdistas vihane te­gev­juht Kai Telanne teda pereasjus valetamises. Korhonen ei võta süüd omaks, sest tööintervjuul oli juttu abikaasast ja lastest ning miks oleks ta pidanud rõhutama abikaasa sugu. Tööst loobumise ja vaikimise eest olevat Telanne pakkunud talle 100 000 eurot. Korhonen lükkas selle tagasi ja avalikustas juhtunu meedias.

Ühinetakse Facebookis

Alma Media vastulauses seisab lakooniliselt, et tööleping lõpetati usalduskriisi tõttu. Hiljem nimetas Telanne põhjuseks, et Korhose elukaaslane kandideerib Helsingi eeslinnas Vantaas kohalikku omavalitsusse.

Peagi tuli aga välja, et samuti Alma Mediale kuuluva kohaliku lehe Pohjolan Sanomat peatoimetaja abikaasa on olnud aastaid poliitikas aktiivne ja sellest pole probleemi tehtud.

Õli lisas tulle Lapin Kansa detsembris pensionile siirduv peatoimetaja Heikki Tuomi-Nikula, kes kommenteeris, et lesbi ei sobigi lehe peatoimetajaks. Selle peale kaebas keegi Rovaniemis koguni politseisse, et Tuomi-Nikula õhutab sallimatust. Lapin Kansa töötajad taotlesid nii tema kui ka Telanne tagasiastumist. Eilsest võttis Tuomi-Nikula puhkuse. Telanne on teatanud, ei kavatse lahkuda.

Reedel kogunes Tamperes mõnikümmend protestijat Alma Mediale kuuluva Aamulehti toimetuse ette, aga internetis on boikott Alma Media vastu võtnud palju suurema ulatuse – muu hulgas kutsutakse üles lehe tellimisest loobuma.

Soomes populaarses sotsiaalvõrgustikus Facebook on YLE andmetel Alma Media käitumist taunivates gruppides juba ligi 12 000 liiget. Samas konservatiivid väidetavalt hoopis tellivad toetusavalduseks Alma Media lehti, aga internetigruppides on neid tavaliselt kõigest mõnikümmend. Näiteks lehel www.adressit.com kiitis eile õhtul Alma Media käitumise heaks 32 allakirjutanut, samas kui seda pidas sobimatuks 2118 inimest.

Soome ühiskonnas kirgliku diskussiooni äratanud Korhonen ja Alma Media jätkavad vaidlust tõenäoliselt kohtus.