Tiiu Saks puutus geštaldiga kokku 1994. aastal, kui see teraapiasuund oli alles Eestisse jõudnud. Teraapiaõpingud lõpetas ta seitsme aasta eest, lõputöö kaitsmine ja terapeudilitsentsi saamine lükkus veel paar aastat edasi. “Igavesti pikalt, aga elamuslikult sai õpitud,” tunnistab ta tagantjärele. Praegu töötab ta terapeudina ja lisaks õpetab uusi suhtlemistreenereid.

Nõukogude ajal Tartu ülikooli psühholoogiaeriala lõpetanud Tiiu sõnul oli ülikooliõpe liialt akadeemiline. Geštaldis on tema meelest aga kõige terviklikum inimesekontseptsioon – inimese mõtteid, tundeid ja keha käsitletakse ühtse tervikuna. “Selline baasõpe annab inimese arengule väga kindla aluse,” on ta veendunud.

Geštaltteraapiat läks Saks seepärast õppima, et jõuda endas ja oma töös tasand sügavamale. See tal ka õnnestus. “Mu vanem õde ütles veidi enne õpingute lõppu, et Tiiu, sa oled nii tugevaks muutunud,” meenutab ta. “Arvan, et olen nüüd teadlikum iseendast ning teiste ja enda tegelikest vajadustest.” Geštaldikoolituse käigus tehtud töö endaga ja saadud teadmised annavad suurema sisemise vabaduse ja sellest tuleneva valikuvabaduse. See muudab elu värvilisemaks, lisab ta.

Tiiu tunnistab, et alguses oli tal suur soov teisi muuta ja kogu omandatud tarkust neile kaela valada, aga ühel hetkel mõistis ta, et muutused tulevad vaid enda muutumise ja  mõistmise kaudu. Nii on lihtsam ka teistest aru saada ja reageerida muul moel, kui näiteks ründajale samaga vastates. Enesearenduse kaudu on tulnud ka suurem mõistmine ja tolerantsus.

Geštaltteraapia on parandanud ka Tiiu suhteid. “Vahepeal olin vastik ja ajasin oma õigust taga,” tunnistab ta, “aga nüüd on piirid paigas. Kergem on olla avatud ja aus suhetes. Ei pea tegema nägusid ja manöövreid.” Nüüd riskib ta öelda seda, kuidas mingi asi talle mõjub. Ta julgeb öelda “ei”, millega varem oli tohutuid probleeme, ja öelda seda nii, et see suhteid ei riku.

Paljud jätavad terapeudi-õpingud pooleli, sest see nõuab  aega, pühendumist ja raha. Tiiut kannustas aga kindel soov end arendada ja selge siht, kuhu välja jõuda. “Ma ei kahetse seda sugugi,” on Tiiu veendunud, sest ta on saanud vastu paremad ja selgemad suhted enda ja teistega, samuti südamelähedase töö oma klientidega.