Homme kella üheksa paiku pakutakse linnarahvale vana tselluloosivabriku õuel priilt valgusvaatemängu, mida saadab väiksema hoone katusele kohandatud laval eesti parimate trummarite löökpillishow. Poole tunni sisse mahuvad nii afro- kui latinorütmidest lähtuvad improvisatsioonid.

Mängitakse igasugu kolul – alates ülesriputatud potikaantest, pannidest, aiapangede ja õlitünnideni. "Hästi helisevad instrumendid," loetles ürituse eestvedaja Tanel Ruben.

Löökpillimängijate meeskonna kokku kutsunud Rubeni kõrval astuvad üles vanad tegijad: Paap Kõlar, Ivo Varts, Rein Joasoo ja kui töö lubab, siis ka Mikk Targo, samuti mitu nende noort ametivenda.

Vanasse vabrikuhoonesse kohandatud tuhat inimest mahutava tantsukoha Kolossi õnnistas eile klubirütmidega sisse norra trompetist Nils Petter Molvaeri ansambel.

Täna toob Kolossi Aafrika rütme Osibisa. Sel aastal 30. aastapäeva tähistavat ansamblit võib auga nimetada maailmamuusika ristiisaks, sest just nende 1971. aasta hitt "Sunshine" ülendas Aafrika rütmid ja euroopaliku tantsumuusika hübriidi edetabelitesse. Aafrika ööl osalevad Londoni populaarsed DJ-d Rita ja Max.

Homme võib Kolossis näha uue huvitava elektroonilise soundi leiutanud elektriviiuldaja Tiit Kikase projekti Tüng 69. Alles mõned kuud tagasi kogunenud kolmik (trummidel Toomas Rull, saksofonil Meelis Unt) tõi veebruaris Tudengijazzil kokku kõvasti noort publikut. Koos eestlastega on lõpuööl Kolossi laval soomlaste Rinneradio.

Enne kuuma volbirööd ei tohiks dzhässisõber maha magada ka tänast Põhjala päeva Sakala keskuses. Soomest, Rootsist, Venemaalt ja Fääri saartelt jõuab Tallinna muusika, mille dzhässikõladest kostab ka rocki ja etnot.

Suurel laval esinevad saami joigaja Wimme ja rootsi viisik Garmarna. Lapi piirilt pärit ja tänaseks kõigil suurematel muusikafestivalidel endale nime teinud Wimme Saari (41) seab häält nagu põlised saami meistrid, samas mängib ta ka suurlinnahelidega.

Rootsi viisik Garmarna lisab rootsi rahvamuusikale ja keskaegsetele ballaadidele vägevust elektirütmidega. Ameerikas erilise populaaruse võitnud bänd on teeninud nii muusikaajakirja Billboard kui ka Playboy tähelepanu.

Kahe viimase Jazzkaare päeva sisse mahub veel mitu huvitavat kontserti eesti artistidelt. Dagö (Lauri Saatpalu – Tiit Kikas – Peeter Rebane) esitleb Jazzkaarel oma uue albumi materjali. Dzhässlauljatar Sirje Medell on enda ümber koondanud noortekoosseisu Mambo Inn, kes mängib täna klubis Amigo latino-bossa segust muusikat.

Jazzkaar täna ja homme

TÄNA PÕHJALA PÄEV

Sakala suur saal

Kell 15 Tulli Lum

Kell 17.30 Wimme (Soome)

Kell 21 Garmarna (Rootsi)

Sakala väike saal

Kell 16.15 Leonid Vintskevitshi trio (Venemaa)

Kell 19 Shalder Geo (Fääri saared)

Cafe Amigo

Kell 22 Latin Night: Mambo Inn

Uus tantsuklubi Koloss (Tartu mnt 82)

Kell 22 Aafrika rütmid Londoni öös DJ Rita ja DJ Max & Osibisa (Inglismaa)

HOMME

Sakala suur saal

Kell 16 Sigurd Ulveset Quartet (Norra) & Adam Nussbaum (USA)

Kell 20 Chicago Beau (USA)

Sakala väike saal

Kell 14 Torupillist jazzini: Avo Tanne ja Ruben Trio, Raivo Tafenau jt

Kell 18 Dagö

Cafe Amigo

Kell 22 Blues Night: Kolumbus Kris

Koloss

Kell 22 Volbriöö maagia: Tüng 69 & Rinneradio (Soome)