Poolteist aastat tagasi tellis Väli oma korterile Kadriorus Wiedemanni tänavas viis uut plastakent. Uhked aknad maksid 22 625 krooni. Väli pidi tasuma poole summast ettemaksuna ja ülejäänu viie päeva jooksul pärast kauba kättesaamist. Akende paigaldamine läks peale selle maksma 3375 krooni. Tänaseks on võlale lisandunud juba pea sama suur viivis 21 216 krooni.

Väli keerutab ja lubab

Intrum Justitia juhatuse liikme Ivar Tammemäe väitel on Välile saadetud mitu meeldetuletust. “Ta pole neile reageerinud. Peale selle on meie esindajad temaga ka korduvalt vestelnud.” Tammemäe sõnul on Väli kogu aeg ainult keerutanud ja katteta lubadusi pildunud. “Siiani on arve maksmata. Sestap esitasimegi linnakohtusse lõpuks hagi.”

Inkassofirma tavaliselt kohtussekaebamisega ei kiirusta, vaid üritab asju teisiti lahendada. “Alati saab paindliku maksegraafiku koostada. Kui inimene on töötu, toogu meile selle kohta tõend ja saame ikkagi milleski kokku leppida. Väli lubas aga kogu aeg, et maksab raha ära,” nendib Tammemäe.

Aknaid ei saa eest ära viia

Viimati vestlesid võlanõudjad Väliga detsembris. “Nüüd ei saa teda enam ka telefoni teel kätte, sest number on välja lülitatud,” on Tammemäe nõutu.

Samas tunnistab ta, et aknaid lihtsalt eest ära viia ka ei saa, sest Väli ja aknatootja vaheline leping ei luba seda. “Kui kokkuleppes oleks sätestatud, et omandiõigus alles pärast raha maksmist ostjale üle läheb, võiks küll koos politseiga akende järele minna.”

Väli otsib siiani töödõ

Õhtuleht eile Väliga ühendust ei saanud. Mobiiltelefonifirmaga on ta lepingu lõpetanud. Ka Keskerakonna peakontoris polnud väidetavalt mitte kellelgi eksliikme saatusest aimu. Õhtulehe andmeil käis Väli ennast hiljuti tööle pakkumas Eesti Mobiiltelefoni peakontoris ja praalis samas, et tal on paar head tööotsa silmapiiril.

Väldib kohut ja teisi võlausaldajaid

Väli kodumaja uks on päevalgi lukus. Tema suure korteri lumivalged plastaknad aga torkavad räämas hoonel hästi silma. Pimedad aknad on kaunistatud punaste päkapikkudega.

Õhtulehe andmeil ei ole aknavõlg ainus, mis Savisaare endisel nõunikul tasumata on. Veel olevat Väli Õigusinstituudile õpperaha maksmata jätnud.

Peale selle varjavat ta ennast ka kohtu eest. Möödunud nädalal pidi kohus arutama tema korduvaid purjuspäisõitmisi. Väli jättis õigusemõistjate ette ilmumata, kinnitades end haige olevat. Samas polnud Savisaare eksnõuniku tervisel usaldusväärsete allikate väitel häda midagi, vaid mees redutas lihtsalt kodus.

Eve HEINLA