27. juulil 1955 jõudis eetrisse Eesti esimene omatehtud saade, kus lapsi tervitasid Ferdinand Veike ja Buratino. Sellest ajast alates on erinevad tegelased olnud lasteekraani lahutamatu osa. "Kui öelda Kõige Suurem Sõber, siis mõtlevad suuremad lapsed ja nende noored vanemad kindlasti Leopoldi. Mudilaste jaoks on selleks hoopis Lasteekraani maskott Sajajalgne," teab Lasteekraani produtsent Eve Viilup.

"Mõlemal on võluvõime olla teleekraanil väike käpiknukk, aga majast välja minnes kasvada hästi suureks," selgitab sünnipäevakontserdi idee autor Viilup. Et suurushullustust põdev Postikana ja kange iseloomuga Sajajalgne laval liialt vaidlema ei läheks, on kolmandaks õhtu juhiks kutsutud Diana Lorents.

Laste lemmikud ei pruugi sugugi olla pärit vaid teleekraanilt. "Kui isa-ema lähevad tööle, siis on lapse kõige suurem sõber hoopis tema mänguasi," ütleb Eve Viilup. Seetõttu esitavad kontserdil Lasteekraani Muusikastuudio kõige pisemad solistid laule oma lemmikutest. Vaheldust lisab see, et Lasteekraani Muusikastuudio lapsed oskavad nii laulda kui ka tantsida. Liikumisjuht ja kontserdi lavastaja Regina Rebane on seadnud teiste seas ka Äpude ja Leopoldiinade tantsu.

Viilup usub, et koguperekontsert on jõukohane ka päris väikestele. "Mõned esinejadki on napilt kolmesed," julgustab Viilup kõiki kontserdile tulema. "Peaasi, et laps suudaks toolil paigal püsida ja kuulata. Vanemad võiksid nendega kodus situatsiooni läbi mängida ja natuke neid õpetada, sest põnni tähelepanu kipub kergesti hajuma."

Mitu tundi tummalt kuulama ja liikumatult istuma mudilasi siiski ei sunnita. Kontsert on kaheosaline ja vaheajal peaksid kõik jooksud joostud saama. Lisaks saab ka publik ise esineda. Muusikajuht Aarne Saluveer ja dirigent Lii Leitmaa seavad saalitäie rahvast suurde rütmipilliorkestrisse. Viilup muheleb: "Loodan, et päris suuri trumme ja pasunaid ei võeta, aga kõlapulgad või rütmipill võiksid lapsel kaasas olla kindlasti."

Sünnipäevaüritused algasid juba nädala eest. Mitmele põlvkonnale armsad tegelased nagu Telepoiss, Tipp ja Täpp, Buratino, mõmmipere ja Hunt Kriimsilm on praegu telemajas koondatud näituseks "Nukud teleekraanil", mida saavad ka kõik huvilised uudistama minna. Tuleb vaid ette helistada telefonil 628 4645.