“Kujutad ette, selliseid postkaarte müüdi Kreekas otse tänaval! Uskumatu, näed, see mees on siin pildi peal ju päris vana, habe ees ja puha, aga teeb selliseid tempe!”

Kreeka reis kummitas Maie Parrikul ammu peas. Ja et nüüd tekkis selleks võimalus, ei kahelnud ta hetkegi ning veetis nädalase turismireisi just seal.

“Põhiliselt huvitas mind, mismoodi inimesed seal elavad. Päevitamine polnud mingi eesmärk omaette, kuigi tänavune suvi Eestis oleks seda ehk soosinud.”

Kas teie grupis oli veel teisigi pensionäre?

Ei, enamuses olid ikka nooremapoolsed. Soome pensionärid reisivad küll palju, aga meie ei saa seda lõbu endale eriti lubada - peab vaatama, kuidas ots otsaga kokku tulla.

Miks just Kreeka?

Ma ei taha ajast maha jääda - peaaegu kõik on ju kusagil käinud, miks siis mitte ka mina? Teised arvasid alguses, et ajan udujuttu - ei jäänud enne uskuma, kui neile pilte näitasin.

Millised kohad olid kõige muljetavaldavamad?

Suur olümpiastaadion, kus peeti esimesed olümpiamängud, Zeusi tempel, Korintose maakitsus... Tegelikult jäi nädalast väheks, et nende kultuurist täit pilti saada.

Kuidas keelega hakkama saite?

Tõlgid aitasid. Aga paljud kreeklased räägivad hästi vene keelt, nii et ma sain asjad selles keeles ära ajada. Hotelli personal suhtles ka soome keeles, sest seal käib palju turismigruppe.

Kas kreekapärased road seedimist ära ei rikkunud?

Ei, nende toitudes pole palju vürtsi. Süüakse kalatoite ja salateid, need maitsesid mulle ka hästi. Supist ja leivast tundsin ehk puudust. Nemad pistavad ju hommikust õhtuni ainult saia.

Kuidas olid lood joovastavate jookidega?

Neil on poes samad veinimargid mis meilgi. Ainult need olid rohkem kuivemapoolsed.

Kas õhtul diskoteeki ka sisse astusite?

Ei, igaüks tegi, mida soovis - jalutas või midagi muud... Mina korjasin mere ääres kive. Kogusin neid juba kooli ajal, kahju, et vahepeal kogu ära olen hävitanud. Tõin Vahemere äärest kaks ilusat kivi kaasa, need oleksid sinna hästi sobinud.

Mis mulje kreeka mehed jätsid?

Seal on väga viisakad mehed. Kui jääd kuhugi istuma ja kohvi jooma, ei löö keegi külge. Kui ma Musta mere ääres käisin, ei saanud WCssegi minna, ilma et grusiinid ja armeenlased poleks ümber olnud.

Millal see oli?

Umbes 30 aastat tagasi...

Ah et kreeka mehed olid siis viisakamad?

Jah, ja normaalse korraliku soenguga. Mitte nagu meil, et pooled on nudipead ja teised hobusesabadega.

Kas te rannas ka käisite?

Jah, Vahemere vesi on väga soolane, soolasus on 39%.

Oli rannas palju alasti päevitajaid?

Ise ma võtsin normaalselt päikest. Aga mu kõrval oli üks 67aastane lumivalge nahaga paks kohalik naine. Ihualasti. No see vaatepilt ajas mul küll ihukarvad püsti!

Mis tundega reisilt tagasi tulite?

Kreeka laadis mind nii, et tundsin end 20aastasena.

Enne Kreekat käisite veel Soomes Serena veepargis. Mis mulje see koht jättis?

Soomes olin ma teist korda. Veepargis käisin oma õega ühepäevasel visiidil. Mõelge, nad vahetasid basseinides iga kahe tunni tagant vett!

Kas liumäest ka alla lasite?

Ei, aga mulli- ja massaaþivannis käisin küll. Ja saunas. Veepargis hakkas palju 70-80aastaseid inimesi silma, kes olid sinna tulnud oma lastelastega lustima. Mõni komberdas isegi karkudega ringi.

Teile meeldis siis ka Soome?

Jah, kuid söök oli seal nigel - saime ainult pitsat, sest salatid olid just otsa saanud.

Valdo Jahilo