Manchesteri ülikooli sotsioloogide nelja-aastase uurimistöö tulemused on hoobiks ilmselt paljudele meestele, kes arvavad, et meessoo sõprussidemed on midagi erilisemat kui naiste sõbrannakultuur. Selgub hoopis vastupidine – naiste sõbrasuhted on püsivamad ja sügavamad kui meestel.

Uuringus osales 10 000 britti, keda jälgiti kümne aasta jooksul. Selgus, et naised suutsid luua kestvamaid sõprussuhteid kui mehed. Uuringu tulemuste kohaselt on mehed sõprade osas heitlikuma meelega ja kalkuleerivamad, mõeldes enne hoolega, kellega üldse tasub suhteid luua. Naised seevastu lähevad sõprade pärast läbi paksu ja vedela ning jäävad suurema tõenäosusega oma vanadele sõpradele truuks, vahendab Science Daily.

Uurimus kahjustab meeste mainet veel ühe halva uudisega. Nimelt kinnitab see levinud stereotüüpi, et meeste sõprussidemed põhinevad sageli ühisel alkoholitarbimisel. Uurimistööd juhtinud dr Gindo Tampubolon ütleb, et need andmed on seda märkimisväärsemad, et enamik sõprussuhteid luuakse omasoolistega – 75 protsenti paremaid sõpru on samast soost.

“Naiste ja meeste sõprus on erinev,” tõdeb Tampubolon. Näiteks on naiste sõprussuhted moraalsemad, tähtis on suhe ise, mitte see, mis kasu sellest võiks saada. Naised hoiavad sõpru rasketel aegadel ja sidemed säilivad isegi siis, kui sõber või sõbranna kolib välismaale elama. Naistele on sõprussuhe eneseväljenduse viis ja identiteedi kujundamise vorm. Mehed lähtuvad suhteid luues sageli mõttest “mis mina sellest saan”.

Selline kalkuleerimine maksab aga valusasti kätte vanuigi. Ühest varasemast Austraalia Griffithi ja Queenlandi ülikooli uurimusest selgus, et vanad mehed satuvad kergemini sotsiaalsesse isolatsiooni ja hooletusse kui naised.

Uuringus küsitleti 4000 vähemalt 65-aastast pensionäri, et teada saada, kui palju on neil toeks sõpru ja tuttavaid. “Vanematel naistel on tugevam sotsiaalne võrgustik ja nad hoolitsevad rohkem oma sõprus- ja peresidemete eest,” selgitab Griffithi ülikooli dotsent Nerina Vecchio. “Sotsiaalsetel suhetel on aga oluline mõju meie tervisele.”

Ja kui abielumehed jätsid sotsiaalsete suhete loomise naise õlule, siis oli neil lesestudes selles vallas tõsiseid raskusi.