Üleeile hilisõhtul sõlmitud leping, mille kohaselt Taani meister Aalborg maksab FC Florale Eesti jalgpallikoondise ründaja Andres Operi eest 15,1 miljonit krooni, viib president Aivar Pohlaku sõnul Flora bilansi esmakordselt plussi.

Varem Andres Operi (21) müügist rääkides oli Pohlak ennustanud suuremaid rahanumbreid, kuid nüüd läheb pallur Taanimaale klausliga: teda edasi müües tasub Aalborg Florale 20 protsenti lepingusummast.

President Pohlak usub Operi talenti

"Ma usun raudselt, et paari aasta pärast võib Aalborg müüa Operi mitu korda kõrgema hinnaga," kinnitas Pohlak. "Praegu kaubeldi alles lihvimisjärgus talendi üle, siis müüakse küpset mängumeest."

Oper, kelle uute klubikaaslaste sekka kuuluvad nii tuntud mehed kui norralased Ståle Solbakken ja Frank Strandli ning rootslane Anders Andersson, siirdub Taani juba homme. Esmaspäevases kontrollmängus ta ilmselt ei osale -- juba seetõttu, et üleeile vigastatud silm on täiesti kinni paistetanud.

Flora saab kohe võlgu klaarida

"FC Flora bilanss muutus nii suure tehingu tagajärjel esimest korda positiivseks ning me saame treenerite ja mängijate ees tekkinud võlad klaarida," ütles Pohlak, kuid lisas: "Mängijate vahepealne nurin saamata palkade pärast oli küll pigem õigustus sportlikele ebaõnnestumistele."

Pohlaku sõnul paranes meeskonna sisekliima Martin Reimi ja Urmas Kirsi Kotkasse lahkudes hüppeliselt. "Vaatamata Kotka võimalikule otsusele mehed enne hooaja lõppu vabaks anda, ei taha me neid praegu Florasse tuua," lisas Pohlak. "Seevastu Marko Kristal naasis Elfsborgist uue töötahtega. Ta sai võrrelda sealset töökorraldust Flora omaga ning võib oma hea mänguvormi taas koduklubi käsutusse anda. Noortele meestele on kogenut kõrvale vaja."

Mängijad, kelle müügist Flora majandusseis oluliselt edeneda võib, on Urmas Lemsalu ja leedulane Tomas Razhanauskas.

Müügil Lemsalu ja Razhanauskas

Lemsalu siirdub homme paariks nädalaks Wimbledoni proovile, Pohlaku meelest võib temasugune keskkaitsja klubile sobida.

Prantsusmaalt ja Shveitsist naasnud Razhanauskase müümise võimalustes Pohlak isegi ei kahtle. Esialgu käivad läbirääkimised veel Lensiga, ent teisipäeval siirdub Pohlak Itaaliasse sealsete klubide juurde maad kuulama. "Reaalselt võib Razhanauskase müüa umbes poolteist korda kallimalt kui Operi, Lemsalu umbes sama kallilt," kaalutles Pohlak.

Ründaja Indrek Zelinski lendab peagi Inglismaale, et harjutada teise divisjoni klubiga Blackpool.

Operi palk kõrgem kui klubi keskmine

"Olen kogu tehinguga väga rahul," sõnas Andres Oper eile hommikul. "Arvan, et Skandinaavia on noorele pallurile alustamiseks parem koht kui mõni suur jalgpallimaa. Esialgu ma ei mõtlegi kaugemale, kõigepealt pean uue meeskonnaga kohanema. Tean vaid lühikeste laagrite põhjal öelda, et Inglismaal ja Prantsusmaal võeti mind väga hästi vastu, mängijad olid avatud suhtlejad."

"Välismaal elamist ma ei karda, olen ammu harjunud mõttega, et kunagi just nii läheb," mõtiskles Oper, kelle palganumbreid ei soovinud Pohlak täpsustada. "Sain läbirääkimistel soovitu, Operi palk hakkab olema kõrgem klubi keskmisest ja kõrgem ka Taani U 21 koondise mängijate keskmisest," paotas Pohlak pisut kaarte. "Samas pole palk nii suur, et noort inimest ja tema rahassesuhtumist rikkuda."

Gunnar Press