Paavst Benedict XVI on raske otsuse ees, kas lubada kondoomide kasutamist.

Katolik kirik võttis 1968. aastal vastu seaduse Humanae Vitae, et mitte kunagi ei luba nad kondoome, ei nõustu abortidega ega rasedusest hoidumisega. Nüüd aga ligi 40 aastat hiljem ja pärast kolme paavsti on Benedict XVI tõstatanud teema, et lubada siiski kondoomide kasutamist.

Paavsti sooviks on piirata AIDSi levikut ja hetkel on kondoom tõhusaim meetod selle vastu. Kondoomide kasutamine avab aga omakorda võimaluse rasedusest hoidumiseks, kirjutab katoliku ajakirja endine toimetaja Peter Boulay Los Angeles Times´is.

Kardinal Javier Lozano Barragan ütles aprillis, et paavst tellis teadlastelt ja teoloogidelt uuringu kondoomide kasutuse lubamisest kaitseks HIVi vastu. Vatikan soovib antud küsimuses tulla välja avaldusega. Tegu on ohtliku käiguga, mis võib lõd-vendada piiranguid ka teiste keeldude osas.

Kui Benedict loobub täielikust kondoomide keelust, kujuneb see siiski mõõdukaks sammuks. Näiteks, et kondoome lubataks kasutada vaid arenguriikides, kus mehed on truudusetud ja selle all kannatavad hiljem süütud naised.

Boulay on veendunud, et ükskõik kui kitsalt reeglite lõdvendamist ette ei võetaks, saavad sel olema kaugeleulatuvad tagajärjed. Ta loodab, et katoliku organisatsioonid hakkavad juba peagi täitma kondoomide tellimusi. “Ma loodan, et preestrid hakkavad kõikjal soovitama kondoomide kasutamist,” lisab ta.