Teater näitas laupäeval oma uusi ruume, esietendust ja tähistas ühtlasi ka oma 90. sünnipäeva. Ajalooline Endla maja, mille rõdult on välja kuulutatud Eesti Vabariik, lasti sõja ajal õhku. Praegune teatrimaja valmis 1967. aastal. Selle uut juurdeehitust, mis läks Eesti riigile maksma 55 miljonit krooni, alustati mais, ning teater on sellest ajast peale seitse kuud ratastel olnud.

Endla sai endale uusima tehnikaga varustatud ja rõduga 200-kohalise black box- tüüpi teatrisaali nimega Küün, peaväljakule ja vanale sillale avatud vaatega jalutussaali, kahekorruselise kohvik-restorani koos terrassiga, publiku suitsetamisruumi, uue proovisaali, metallitöökoja ja pesuköögi.

Ka suur saal on läbi teinud uuenduskuuri ning saanud uued erkpunased toolid ja eesriided. Arhitektide Ra Luhse ja Tanel Tuhali projekti järgi valminud juurdeehitus mõjub luksuslikult, kuid samas elegantselt ja modernselt. Kõige kummalisem on, et tekib tunne, nagu oleks jalutussaal kogu aeg peaväljakule avanenud ja kohvikud kogu aeg suitsustest kardinatest priid olnud.

Vanemuiselt hõbehang, Vene draamateatrilt lammas. Kapitaalremondi tegid läbi maja ventilatsioon, sooja- ja veetorustik. Välja vahetati teatri fassaadi- ja külgaknad. “Nüüd ei saa enam pugeda teatri tehniliste võimaluste taha, sest need on ideaalilähedased, nüüd on aeg vorm sisuga täita,” sõnati korduvalt kõnedes.

“Hiljaaegu sai 130-aastane Vanemuine endale black boxi, nüüd sai 90-aastane Endla selle, Draamateater ihaldab endale black boxi, peame ettevaatlikud olema, et kogu Eesti teatrit musta kasti ei pandaks,” lausus Andres Noormets Ugalast.

“Meie oleksime nõus mängima teie black boxis, teie võiksite jälle meie suure saali publikuga täita,” lubas Rakvere teatri juht Üllar Saaremäe pidulikult. Vanalinnastuudio ja Draamateatri nn mustakastilava jagelemine oli kõnedes lemmiknali. Ka Vanalinnastuudio direktor Jüri Järvet tegi silma ja ütles, et kadedaks teeb, tahaks ju ka sellist. Vanemuine Ain Mäeotsa isikus tõi Endlale kingiks hangu. Ju see siis käib küüniga kokku. Vene Draamateatri juhid Marek Demjanov ja Priit Valkna kinkisid lamba.

Teatrijuhid pidasid direktor Ain Roosti meeles teleriga, mis pidi olema osa monitoride süsteemist, kust direktor näeb nii kohvikusse, suitsuruumi kui ka paari kahtlasemasse garderoobi.

Teatri direktor Roost ei väsinud tänamast kultuuriministeeriumi, minister Kivi ja kantsler Margus Allikmaad, kelle kaasabil sellised riiklikud investeeringud teoks said. Pärnu maavanem Toomas Kivimägi lubas kantsler Allikmaa suisa Pärnu aasta mehe konkursile esitada. Kantsler Allikmaa jällegi toonitas, et tubli maavanema roll teatrimaja juurdeehituse juures pole samuti väike olnud.

Roost meenutas ka, et tegu on Endla teatri 90. sünnipäeva üritusega. Endla teatritrupp laulis koos segakooriga teatri hümniks kujunenud “Hele täht, sa taevas vilgud.”

Iginoor Helgi Sallo päästis temperamendi valla. Kell kuus õhtul algas muhumuusikali (Juhan Smuuli, Enn Vetemaa, Sulev Nõmmiku filmi “Siin me oleme” teemadel) “Suvitajad” esietendus. Selle juhatasid sisse õhtu konferansjeed, Endla noorimad lavajõud Maarja Jakobson ja Ranet Rees.

Neeme Kuninga lavastus tõi üle tüki aja lavale Helgi Sallo, kes ei hoidnud oma temperamenti värvikas karakterrollis vaka all. Ka ei olnud seda teinud kostüümikunstnik Sallole ja Jüri Vlassovile kostüüme kujundades. Üle pika aja sai Endla laval näha ka Arvi Hallikut. Jääb vaid üle imestada, kuidas lavastus ja teatri remont said üheaegselt valmida.

Tort otse musta kasti laest. Etenduse lõppedes avasid Raivo Trass ja Neeme Kuningas teatri kohviku, millest loodetakse linna kultuuriklubi. Sel puhul puurisid Feliks Kark ja Arvi Hallik Muhumaalt kaasa toodud jaanalinnumunasse augud ning saatsid selle omleti valmistamiseks kööki.

Pool kaksteist öösel avati black box Küün. Ootusärevil publikule lubati torti. Hiirvaikselt hakkasid trossid liikuma ja teisaldatavale lavale kaetud kohvilaud langes alla otse taevast. Sellel troonisid neli torti K, Ü, Ü ja N.