Tänavu on aidsi surnud 2,9 mln inimest - seda on rohkem kui kunagi varem. HIV-positiivsete arv aina kasvab, üks sajast elanikust on viirusekandja. See number varieerub riigiti ja piirkonniti.

Ka Tervise Arengu Instituudi HIV-i ja aidsi ekspert Kristi Rüütel leiab, et inimesed on teemaga juba harjunud ja hooletumaks muutunud. “Noored on teadlikumad. Kuni kolmekümneaastased käituvad juhusuhetes turvalisemalt kui vanemad inimesed.”

Eestis uute nakatunute arv dramaatiliselt kasvanud pole. Pärast 2000. aasta epideemiapuhangut on registreeritud umbes 600 uut juhtu aastas. Nii näib ka tänavu minevat.

Aasta-aastalt on aga hakatud viirust üha enam testima. Seda võimalust pakutakse rasedatele raseduse jooksul kaks korda, enamasti ollakse nõus testi tegema. “Väga oluline on, et noored naised oma tervist hoiaksid - mitte ainult iseenda, vaid ka oma tulevaste laste pärast,” lisab Rüütel.

Igal aastal jääb rasedaks keskmiselt 100-125 HIV-positiivset, kellest otsustab sünnitada umbes 80. Kui rasedus õigel ajal arvele võetakse ja naine saab alates 14. rasedusnädalast profülaktilist HI-viiruse vastast ravi, sünnitab keiserlõikega ega imeta last, on nakatumise oht 1-2%. Eestis saab HIV-nakkuse umbes 4% vast-sündinuist, sest sageli 16-aastased süstivad neiud ei tea oma õigusi ega võimalusi ning ilmuvad arsti juurde alles vahetult enne sünnitamist. Üle poole HIV-positiivsetest rasedatest on 15-19-aastased.

Samas on palju ka neid, kes ei taipa ennast kontrollima minna või siis ei julge seda teha. Rüütel ütleb, et hinnangu järgi on nakatunuid kaks korda rohkem, kui ametlikud numbrid näitavad. Ta soovitab kaitsmata vahekordade järel kindlasti minna testi tegema.

Pooled uutest HIV-i nakatunutest on süstivad narkomaanid. Palju nakatunuid on ka narkomaanide partnerite seas. Sellest hoolimata ei maksa arvata, et see on vaid narkomaanide probleem.

Rüütli sõnul on see müüt, et inimese peale vaadates võib öelda, kas tal on viirus või mitte. Vale on teha järeldusi rahvuse, hariduse, piirkonna vms põhjal. “Tõsi on, et siiani on suurem osa meie HIV-i nakatunutest avastatud Tallinnas ja Ida-Virumaal, kuid neid on ka igal pool mujal.”

Nakatunute seas on täiesti tavalisi noori inimesi, kellest seda arvatagi ei võiks. Näiteks on palju HIV-positiivseid 15-19-aastaste seas. Tihti ei julgeta seksuaal-partnerile seda ka tunnistada ja nii haigus levibki.

Ohustatud on eelkõige need, kel on riskeeriv seksuaalkäitumine, samuti madalama enesehinnanguga inimesed, kes kardavad kondoomi kasutada, aga ka narkootikumide süstijad.

HIV maailmas

Endiselt on HIV enim levinud Aafrikas Saharast lõuna pool, kus mõnes riigis on ühe täiskasvanu kohta kolm viirusekandjat.

International Herald Tribune vahendab teadlaste avastust, et Aafrika külade traditsionaalsed tseremooniad aitavad HIV-i levikule kaasa. Tavad, nagu näiteks sünnitseremoonia, rituaalse tervendamise eesmärgil tehtud lõikused, ühine rinnaga toitmine, taimsete medikamentide süstimine, põhjustavad HIV-i üha kiiremat levikut.

Ka Põhja-Ameerikas ja Kesk-Euroopas on hakanud viirusekandjate seni stabiilsena püsinud arv suurenema. Eksperdid hoiatavad, et hoolimatus nakatumise suhtes kasvab ka arenenud riikides, näiteks Saksamaal. 

Eestis on diagnoositud 572 nakatunut

•• Kokku on Eestis aastate jooksul HI-viirus diagnoositud 5635, aids 125 inimesel.

•• Tänavu 24. novembri seisuga on diagnoositud 572 HIV-i nakatunut (neist kinnipeetavaid 95).

•• Uutest registreeritud nakatunutest oli alla 25-aastasi 2004. aastal 61% ning 2005. aastal 57%. Peamised riskigrupid on vanuses 20–24 ja 25–29 eluaastat. Viimastel aastatel on nakatumine suurenenud ka 30–49-aastaste ja vanemate hulgas.

•• Nakatanute seas on naiste osatähtsus viimaste aastate jooksul järk-järgult suurenenud. 2004. aastal moodustasid naised registreeritud HIV-kandjatest 32%, aasta hiljem juba 37%. Tänavu esimesel poolaastal registreeritud uute nakatunute seas oli naisi 38%.

•• Viimase kuue aastaga on 587 rasedal diagnoositud HIV (15–19-aastasi 52%, 20–24-aastasi 35%). Teadaolevalt on HIV-positiivsetel emadel sündinud 344 last, kellest 23 on saanud nakkuse (14 tüdrukut ja 9 poissi). Vanim HIV-positiivne laps on praegu 6-aastane. Surnud on nendest lastest kolm.

Allikas: Tervise Arengu Instituut