BDG meelelahutusühingu juhataja Peeter Rebane on Tallinna lauluväljakut pakkunud hea esinemiskohana megastaar Madonna esindajale. Kas Madonnat ka siinsel laval näha saab, pole aga kindel. “Selliseid suuri nimesid on raske siinsele publikule tuua. Puhtmajanduslikult ei ole see kuigi soodus ega ka võimalik. Eestlaste elatustase on madal, raha vähe ning kontserdi piletihinnad kõrged,” näeb Peeter Rebane siinsetele muusikasõpradele eriti “krõbeda” esineja toomises muret.

Samas ei olene superstaari esinemine pelgalt rahasummast.

“Esineja ise valib, kus ta kontserti anda tahab. Siinkohal ei saa meie ega mänedĻerid midagi teha. Põhjusi võib olla mitmeid, näiteks ei ole nii väikse riigi puhul mingit “huvi” ega ka piisavat motivatsiooni lavale astuda,” nentis Rebane, lisades, et palju on ka selliseid toredaid tähti, kes esinevad tundmatus kohas just suurima rõõmuga ja teevad seda ainult esinemise, mitte raha pärast.

“Näiteks mullu publikut hullutanud R.E.M,” toob Rebane näite.

Täpsematest võimalikest esinejatest ei tihka Peeter Rebane lisaks väljakuulutatud kontsertidele rääkida. “Miski pole kindel. Kahtlasi kontserdivõimalusi ei tahaks välja veel kuulutada. Pakkumised ja läbirääkimised alles käivad. Tõenäoliselt on suurim kontsert tänavu Riias, ent ka lauluväljak pole sugugi välistatud. Kindlasti on aga sügise hakul oodata üht maailmanime Saku suurhalli,” lubab Rebane.

Suured lubadused

Tänavu on muusikakorraldajal Baltic Music kavas Eestisse tuua vähemalt kaks maailmanime: üks suvel vabaõhukontserdile ning üks siseruumidesse. Kes need täpsemalt on, ei taha korraldajate tiim veel avaldada. Kas kontserdid tulevad laululaval või A. Le Coq Arenal, on samuti lahtine. “Kõik oleneb esinejast ning oletatavast publikumahust. Üldiselt peetakse Tallinna laululava väga heaks kontserdikohaks, seda on märkinud mitmed siin esinenud staarid,” teab BM-i esindaja Reno Hekkonens.

Rohkem võimalusi kuulsuse Eestisse meelitamiseks pakub artisti turnee, kus jõutakse näiteks ka Baltimaadesse. “Ainuüksi Eesti pärast ei hakka suuresineja pikka maad ette võtma. Suurem esinemistõenäosus on siis, kui käiakse ka n-ö naaberriikides: Soomes ja Lätis või vähemalt lähemal

Euroopas,” arvab Hekkonens.

Klubi Hollywood turundusjuht Tanel Tatter ei näe kallite külalisesinejate puudumist ega ka asjaolu, et esineja satub Tallinna ainult siis, kui tegemist on mingi Euroopale või Baltimaadele suunatud tuuriga.“Eesti inimene on suurte esinejatega nii ära hellitatud, et ei oska enam kallist külalist hinnatagi. Kõik on käte peale toodud. Ja arvamus, et kallis muusik ei hakka puhtalt Eesti pärast pikka retke ette võtma, ei pea samuti paika. Lähedus küll vähendab kulusid, kuid raha nimel tehakse ju paljugi,” arvab Tatter.

Hellitatud publik

Pigem on Tatter veendunud, et Eesti publik ei võta saabunud artiste kuigi tõsiselt. “Pileti ostmisega oodatakse viimse hetkeni. Kui vahetult enne kontserti pääset ei saada, on teised süüdi. Piletihinnad pole kuigi soodsad ning kui klubiseinte vahele mõni kulukas artist kutsuda, siis on see rohkem heategevus kui tulu, sest piletihinda tavapärasest kõrgemaks tõsta ei saa, ent kohti on näiteks Saku suurhalli või lauluväljakuga võrreldes kümneid kordi vähem,” tunnistab Tatter väiksemahulise kontserdiruumi puudujääke.

Hollywoodi tänavuste ürituste kohta ütleb Tatter, et tuleks hoolikalt jälgida nende kodulehekülge. Lähim suurprojekt on kindlasti Fun Lovin’ Criminals, kes astub üles 26. jaanuaril. Sama liini – veidi rokilikumalt – tahame ka edaspidi jätkata. Kindlasti tuleb paar suuremat rokikontserti.”

Veidi tõsisema rokimuusika saavutusi saab nautida Rock Cafés. Juba järgmisel kuul annab rokikohvikus nn vahekontserdi hevimetali suurnimi U.D.O. Rokiklubi omaniku ja programmijuhi Margus Pildi sõnul pole “kuulsusi” Tallinna lihtne saada, tihti peab uurima , kas esineja on nõus lähiriikides toimuvate kontsertide vahepeal Tallinna külastama. “Ainult nii õnnestub kallis külaline Eestisse meelitada,” on Pilt veendunud.

Lähiajal Eestis esinevad muusikastaarid

Jaanuar

26.01 Fun Lovin’ Criminals – klubis Hollywood (495.-) Maaletooja BDG

Veebruar

2. 02 Deep Purple/Nazareth (450-995.-) Saku suurhallis

24.02 U.D.O – Rock Cafés (450.-)

Märts

13. 03 Chris Rea (495–1100.-). Maaletooja Propeller Productions (Läti)

16. 03 Depeche Mode (välja müüdud). Maaletooja BDG

Aprill

4. 04 Simple Minds (490–990.-). Maaletooja BDG

Mai

Briti tõusev täht Franz Ferdinand Maaletooja BDG

Piletiinfo www.piletilevi.ee