Aas oli see inimene, kes oli selle kõige keskel. Ta oleks pidanud korruptsiooni märkama ja seda takistama, aga ta sulges silmad, kõrvad ja suu ning eiras seda, mis oli ilmselge isegi linnasüsteemist väljas olijatele.

Tänases Eesti Päevalehes on lugu sellest, kuidas Savisaare ajast pärit korruptsiooniskeemid on endiselt jõus. Raha eest ostetud planeering Tondil kehtib endiselt ja linnavalitsus Taavi Aasa juhtimisel otsib põhjendusi, miks planeeringut mitte tühistada. Tegelikult planeeringuid saab tühistada ja seda tehakse ka palju väiksematel põhjustel kui see, et planeeringu läbisurumiseks anti pistist.

Otse vanglast linna palgale

Ajal, kui seda Tondi planeeringut menetleti, oli Taavi Aas linnaplaneerimise eest vastutav abilinnapea. Pistise võtmise süüdi jäänud ja vangi pandud Ivo Parbus oli just Aasa alluv. Parbus võeti peatselt peale vangist vabanemist jälle linna palgale ning seal on ta tänini. Miks ometi? Aga ilmselt seetõttu, et tal oleks linnas toimunust, sealhulgas Taavi Aasast rääkida palju põnevaid lugusid.

Kuidas ikkagi sai väike ametnik Parbus olla linnavalitsuses nii mõjukas? Miks Aas seda ei märganud ega teinud midagi. Ilmselt ikka seetõttu, et Parbus tegutses kõrgemate ülemate heakskiidul. Kõik teadsid, et tema taga on suured ülemused ning Parbus vaid musta töö tegija. Seetõttu oligi Parbusel nii palju võimu. Et Parbus vait oleks, sebiti talle linna maksumaksja raha eest amet.

Ilmselt kardab Taavi Aas ka seda, et tuleb välja see, kui suures ulatuses oli korruptsioon Tallinnas seotud Keskerakonna rahastamise vajadusega. Keskerakond on endiselt Tallinnas võimul, Aas on selle juhatuse liige. Parbuse kohtuasjas mõisteti juriidilise isikuna süüdi ka Keskerakonnaga seotud Jüri Vilmsi Sihtkapital. Kui minna vanade korruptsiooniskeemide kallale, on alati oht, et inimesed hakkavad rääkima ja selgub uusi ja inetuid fakte selle kohta, kuidas Tallinna linnas planeeringuid müües Keskerakonna rahahäda leevendati.

Kofkini vari

Tänases Päevalehes kirjutati ka sellest, kuidas on üleval väga tugev kahtlus, et Savisaare sõber Kofkin teenib linna äripindasid edasi üürides suurt vaheltkasu. Kuna linna pindade väljaüürimise juures ei tohiks lepingu järgi allüüri pealt tulu teenida, on seega üleval väga oluline kahtlus, et Kofkin on lepingut rikkunud ja Tallinna maksumaksja kaotab iga kuu seetõttu raha.

Sellest rääkis juba aasta eest „Pealtnägija”. Tallinna avalike suhete töötajad ärkavad varahommikul, et viriseda linnapea sõnade tsiteerimise üle, aga kui küsimus on linna huvide kaitsmises, siis teevad linnaametnikud suuri pingutusi, et mitte midagi märgata.

Räägime siis tsiteerimisest, mille üle kaebab Aasa nõunik Priit Simson. Altkäemaks on altkäemaks ka siis, kui Taavi Aas altkäemaksu „kõrvaltegevuseks” nimetab.

Miks ei julge Tallinna linn puudutada Kofkini lepinguid? Ilmselt ikka seetõttu, et Kofkin võiks soovi korral rääkida palju põnevat nii Keskerakonnast, aga võibolla ka Taavi Aasast. Kofkin on aja jooksul Tallinna linnas palju ehitanud ja arendanud ning meenutagem, et kõik need pikad aastad oli Aas just antud valdkonna abilinnapea.

Mõttetu pakazuhha

Keskerakond räägib uuenemisest ning Taavi Aas üritas eile Soraineni advokaadibüroo inimeste kõrval rääkida sellest, kuidas linn korruptsiooniga võitleb. Vabandust, aga see kõik on mõttetu pakazuhha seni, kuni vanad skeemid ikka jõus on. Leping Kofkiniga kestab veel aastaid, planeeringud on aga tähtajatud ja võivad isegi aastakümnete pärast ellu ärgata. Alati on võimalik, et vanade skeemide varjamise vajadus paneb Keskerakonna ja Taavi Aasa sundviskesse, kus nad peavad nõustuma uute korruptsiooniskeemidega, et vanad välja ei tuleks.

Loodetavasti jätkub Savisaare korruptsiooniprotsess peatselt. Mina ootan juba väga kohtulahendit. Sealt selgub ilmselt palju selle kohta, kuidas juhiti pikalt Tallinna linna. Lahend räägib meile süüalustest, aga ilmselt ka inimestest, kes küll kohtu all ei ole, aga kes olid kohtualustega tihedalt seotud. Peale kohtuotsuse jõustumist tehakse avalikuks ka kohtutoimikud. Mida kõike sealt küll leida võib. Kui ma oleksin Taavi Aas, kardaksin ma seda kõike. Selle pärast nokitaksegi iga sõna üle, mis lehes on ilmunud. Kaotada on palju, hirm on suur.