Mitmed eestlaste allilmaliidrid varjavad end politsei eest Hispaanias Marbella väikelinnas ning kisuvad omavahel riidu.

"Nad ei saa omavahel läbi. Üksteise vastu ollakse sõbralikud, kuni hakatakse raha jagama," rääkis üks kriminaalpolitseinik. "Siis on vanad kompanjonid valmis üksteist maha tapma."

Erastaja ja kinnisvaraärimehe Jaak Veike mulluse tapmise tingis just rahaline konflikt. Veike äripartner oli palgamõrvadega seostatud Imre Arakas. Samal põhjusel tapeti väidetavasti Pärnu metalliärimees Tiit Masso, kellel oli mõrvapäeval külas Meelis Lao.

Salakaubavedu Rootsi

Eestlastest allilmategelased jagunevad kahte leeri. Neist tuntuma moodustavad endise Linnuvabriku grupeeringu riismed, teise allilmaga seostatud ärimehe Meelis Lao lähedased.

Pooltevahelisi pingeid maandab allilma ühiskassasse eestlasi esindama pandud Kalev Kurg. Kurg käib Hispaanias "linnukate" juures puhkamas ning on Laoga koos kohtu all olnud.

Kunagised treeningukaaslased Kurg ja Lao sattusid koos süüpinki 1988. aastal pisivarga piinamise ja talt vabaduse võtmise eest. Lao väitel tegi mees Kure korteri tühjaks ja müüs varastatud asju turul, mistõttu nad ta karistuseks Männiku karjääri viisid.

Eestlaste allilmakarjäär algas 80-ndate alguses moodsast Tallinna Linnuvabriku spordisaalist. Nende esimene äri oli Rootsisse steroidide vedu.

Hiljem metalliäri teinud Linnuvabriku grupp pidas maha verise sõja Permi grupeeringuga. Mitmed eestlaste liidrid leidsid politsei hinnangul surma aga nende endi kaaslaste käe läbi. Politseinikud loetlevad Rain Võsandi, Aleksander Kuusiku, Daniel Mängi ja Andre Piispea tapmisi.

Neist lahendati Kuusiku palgamõrv Tartus hotelli Country ees. Selle tellis mehe tuttav Robert Pohlak, kes kahtlustas, et Kuusik oli politsei informaator.

Autoriteedid varjusid Hispaaniasse

Täna on "linnukatest" vabaduses vaid Toomas Helin ja Janek Kukk, kes varjavad ennast kapo eest Hispaanias. "Hispaania on Euroopa riikidest üks vähem koostööaldimaid, kust tagaotsitavaid on väga raske kätte saada," ütles kapo komissar Hannes Kont.

Helinil on allilmas endiselt suur sõnaõigus. "Tal on siin hinnalist kinnisvara ja osalus mängupõrgutes," väitis infoallikas.

Helini mõju põhineb suhetel Vene eliitmaffia Solntsevoga, kellele eestlased Marbellast väidetavalt narkoäri ja autovargusi organiseerivad. Eesti ristiisa Nikolai Tarankov arvestab seetõttu tähtsates asjades alati Helina arvamusega.

Helina Marbella maja on väidetavalt sealsete eestlaste kogunemispaik. Paarikümnele kahtlase taustaga eestlasele kuuluvad seal hotellid ja lõbumajad.

Marbellas elab ka Imre Arakas, kellele Helin ja Kukk üritasid politseinike hinnangul 1997. aastal atentaati korraldada. "Arakast tulistati kohe pärast seda, kui selgus, et kapo lahendas Vabaduse väljaku pommiplahvatuse tänu tema tunnistustele," väitis infoallikas. "Praegu saavad kõik taas hästi läbi."

Teise grupi juhiks nimetatud Meelis Lao on allilmamängudest eemaldunud. "Otseselt ta enam asju ei korralda," väideti Eesti Päevalehele. "Mustadeks tegudeks on olemas sõbrad."

Kemerovo grupil eestlasest liider

Eemaldumise põhjuseks nimetatakse Laole korraldatud kahte atentaati, mille autoriks peetakse Imre Arakast. "Laod üritati tappa salakaubanduse konfliktide tõttu," väitis infoallikas.

Eraldi allilmas tegutseja on endise Kemerovo grupeeringu eestlasest autoriteet Toomas Erm Wilson. Rohkem on Wilson tuntud hüüdnime Konks all. "Ta karjäär algas vanglas Kemerovo vendadega tutvudes," väitis politseiallikas. Neli korda kinni istunud Konksu sissetulekud on narkoäri ja välismaalastelt varastatud krediitkaartide tühjendamine.

Autoriteediks nimetatakse ka ametlikult puhta taustaga ärimeest Toomas Kajakut. "Kajak on kogu aeg varjus püsinud, kuid tal on allilmas suur sõnaõigus," ütles infoallikas. Väidetavalt sai Kajak Sky baaris tapetud allilmajuhi Igor Kalinini sõbrana hästi läbi Kaasani grupeeringuga.

Eestlaste sissetulekuallikateks on ka Venemaaga toimuv narko- ja salakütuseäri. Endine narkoparun Slava Gaspl ehk Juut elab juba pikka aega Marbellas eestlaste tiiva all.

Eestlaste allilmaajuhid

KALEV KURG

Sündinud: 15. mai 1961, elukoht Harjumaal Jägalas.

1976: karistas Tallinna Lenini rajooni kohus huligaansuse eest aastase tingimisi vanglakaristusega.

1980: mõistis Harju maakohus varguse eest neljaks aastaks vangi.

1988: mõistis Harju maakohus üheks aastaks vangi inimeselt ebaseaduslikult vabaduse võtmise ja piinamise eest.

1994: kevadel vahistati USA-s Miamis ning mõisteti süüdi katses 56 püstoli ebaseaduslikult riigist väljatoimetamise katses.

IMRE ARAKAS

Sündinud: 1. detsember 1958, elukoht Tallinnas Tammsaare teel.

Elukäik: Kahe lapse isa, peaminister Mart Laari klassivend. Elab Hispaanias Marbellas, tegeleb kinnisvaraäriga Tallinnas.

1979: mõistis Kalinini rajooni rahvakohus viieks aastaks vangi 13 püstoli varguse eest. Põgenes kohtusaalist miilitsakonvoi käest.

1979: oktoobris mõisteti lõplikuks vanglakaristuseks 15 aastat.

1996: 11. detsembril vahistati kahtlusega, et ta on palgamõrvar. Süütõendite puudumisel hiljem vabastati.

1997: juulis mõistis Tallinna linnakohus relvade ebaseadusliku hoidmise eest tingimisi aastase vanglakaristuse.

1997: 30. oktoobril pääses tervelt talle Tihase tänaval tehtud atentaadist.

TOOMAS HELIN

Sündinud: 24. aprill 1966, elukoht Pärnus.

Kaitsepolitsei poolt tagaotsitav. Elab Hispaanias Marbellas. Omab Tallinnas kinnisvara.

Kapo tahab esitada Helinale süüdistuse 1993. aasta 26. augustil Vabaduse väljaku pommiplahvatuse korraldamises.

MEELIS LAO

Sündinud: 10. aprill 1966, elukoht Tallinnas Jugapuu põigis.

Elukäik: Puuvilja hulgifirma Megaviljad omanik, ühe lapse isa. Eesti juunioride karatemeister, ENSV poksimeistrivõistluste raskekaalu pronks. Erialaks mööblitisler.

1988: mõistis Harju maakohus tingimisi vanglakaristuse inimeselt ebaseaduslikult vabaduse võtmise eest.

1995: 13. detsembril tulistati Laod spordiklubi Flexer ees automaadist Kalashnikov rinda.

1997: 4. märtsil sai raskeid vigastusi spordiklubi Flexer ees toimunud pommiplahvatuses.

1997: 15. aprillil mõistis Helsingi kohus kaheksakuuse tingimisi vanglakaristuse 18 000 liitri salapiirituse toimetamise eest Soome.

TOOMAS ERM WILSON

(8. oktoober 1966), elukoht Tallinnas Kivimäel.

Neljal korral kohtulikult karistatud.

1993. aastal mõistis kohus kaheks aastaks vangi Viru hotelli taksojuhtidelt ja prostituutidelt raha väljapressimise eest.