Purjekas sai Jaaksoni nime

Idee luua sihtasutus tekkis septembris, kui Lennart Meri ja USA mõjukas ajakirjanik Paul Goble eraviisiliselt Hiiumaad külastasid. Nähes Sõru sadamas vanimat säilinud Eestis ehitatud mootorpurjekat Alar, mis pika maailmas ringi seilamise järel Taanist Emmastesse tagasi oli toodud, soovitasid külalised anda purjekale Ernst Jaaksoni nimi.

Sellega oli nõus ka Emmaste vallavolikogu. Et 1930. aastate lõpul Emmastes Õngu rannas ehitatud purjekat taastada, otsustas volikogu luua sihtasutuse.

“Esimene asi on kindlasti purjeka taastamine, mida algul kavandasime aastatepikkuse ettevõtmisena, kuid nüüd peaks laeva vähemalt väljast juba tulevaks suveks korda saama,” lausus Laja.

Haritud ametniku autasu

Sihtasutus kavatseb hakata välja andma ka haritud ja vastutustundliku riigiametniku autasu. “Et parandada riigiametniku mainet ning oli ju ka Jaakson diplomaadina ikkagi riigiametnik,” ütles Hiiu maavanem.

Sihtasutuse nõukokku kuuluvad esimese USA suursaadiku Eestis, Bosnias hukkunud Robert Frasure lesk Katharina Frasure. Nõukokku kuulub ka Paul Goble, Eesti aukonsul USA-s Jaak Treiman ning paljud teised välis-eesti tegelased ja kodueestlased.

Sihtasutuse tegevjuht on Emmaste vallavanem Kalev Kotkas. Sihtasutuse põhiline raha peaks tulema annetustest.