“Ma loodan, et saame rääkida soojas ja konstruktiivses õhkkonnas,” lausus Ilves eile Eesti Päevalehele Moskvas ·eremetjevo lennujaama VIP-toas enne edasilendu 2700 kilomeetri kaugusele Siberi linna Hantõ-Mansiiskisse, kus ta täna kohtub esimest korda Venemaa uue riigipea Dmitri Medvedeviga.

“Arvestades, kui harva on Eesti ja Vene riigipea kokku saanud, võiks see olla võimalus alustada tihedamaid sidemeid, et vältida arusaamatusi, mis on läbi aastate tekkinud,” ütles Ilves, kes on üldse üks esimesi Euroopa presidente, kes kahepoolselt Medvedeviga kohtub.

Tänane presidentide kohtumine võib areneda kahe stsenaariumi järgi. Tõenäolisem on, et Medvedev esitab Ilvesele hulga süüdistusi, millest osa on aastatevanused ning osa kuulub Venemaa uue retoorika hulka.

Uued ja vanad süüdistused

Vanad süüdistused oleksid näiteks venekeelse elanikkonna, eriti kodakondsuseta isikute olukord ning jõustumata piirileping rõhuga sellele, nagu oleks Eestil Venemaa vastu territoriaalseid pretensioone. Uued oleks näiteks ajaloo ümberkirjutamine II maailmasõja sündmuste taustal ning soov võrdsustada kommunism fa‰ismiga.

Positiivne oleks juba see, kui Medvedev ei loeks täna üles kõiki neid tavapäraseid etteheiteid. See oleks oluline märk ning tähendaks juba teatud positiivse õhkkonna tekkimist.

Ilves märkis, et peab väga oluliseks kohtumise meeleolu. “Kui me vaatame, mida mõned Kremli anonüümsed ametnikud on öelnud (enne kohtumist – toim), siis ma loodan, et me oleme natuke intellektuaalsemad ja sellest banaalsusest üle,” lausus Ilves. 

Väikerahvad ja maailma kultuur

•• President Toomas Hendrik Ilves ja tema abikaasa Evelin Ilves jõudsid Hantõ-Mansiiskisse kohaliku aja järgi täna öösel kell üks. Kohtumine Venemaa presidendiga algab 12 tundi hiljem.

•• Täna õhtul peab Ilves soome-ugri rahvaste kongressi avamisel ka kõne. “Räägin näiteks natuke Milan Kundera artiklist, kus ta kirjutab just väikerahvaste kultuuride olulisusest,” lausus Ilves päev enne kongressi.