Endel Kadakase, Läänemaal mööblit valmistanud Virtsu ETB eksjuht: ”Drexel Grupp, mille juhatuse liige Jaan Õmblus on, tuli meie firmasse 2000. aasta jaanuaris osanikuks. 150 000 krooni eest 51% meie aktsiaid omandanud Drexel Grupi ja AS Ritsu juhi Ants Randmaa lubaduse kohaselt pidime tegema Ritsule alltööd. Poole aasta pärast heideti Ritsu kõrvale ja Drexel Grupp lubas investeerida firmasse kolm miljonit krooni, mis kulunuks seadmetele, saeveskile ja kuivati täiendamisele.

Need lubadused kestsid aasta aega. Meie firma juhiks sai Õmbluse abiline Marek Leemet, kuid tegelik niiditõmbaja oli Õmblus. Ta osales firma juhatuse koosolekutel, kuid oma allkirja kuhugi ei pannud ja ta nimi jäi alati fikseerimata.

Kaubale oli turgu nii Soomes kui Norras, kuhu tegime baaride sisustusi. Probleem tekkis sellest, et Drexeli mehed kippusid raha kulutama.

Eelmisel sügisel tegin Lääne politseisse avalduse firma raha raiskamise kohta. Leemet kulutas palju raha bensiinile. Ühel viletsal kuul, kui firma käive oli kõigest 80 000 krooni, oli ta telefoniarve 8000 krooni. Kui asja uurima asuti, astus Leemet mängust kõrvale ja uueks juhiks sai Drexel Grupist Margus Nõmme. Ettevõtte pankrot oli selleks ajaks selge, kuid Nõmme võttis endale tagantjärele mitme kuu palgaks 80 000 krooni.

Kriminaalasi lõpetati jaanuaris. Kuigi prokurör tundis huvi, et kas tõesti pole asjas mingeid niite, olin mina väsinud. Ehk pankrotihaldur leiab midagi. Oleme riigile võlgu 700 000 krooni käibemaksu.”

120 000 krooni eest lubadusi

Aleksandr Gezerev, Ida-Virumaa puidutöötlusettevõtte omanik, AS Ritsu koostööpartner: ”Meie regioonis on väga raske laenu saada, Jaan Õmblus pakkus, et nad aitavad mul erinevatest fondidest laenu saada. Õmblus ja ta abiline Margus Nõmme sõitsid Ida-Viru vahet ja küsisid oma tegevuseks ainult raha. Lõppkokkuvõttes ei teinud nad midagi ja laenu ma ei saanud. Kokku kulus mul nende peale 120 000 krooni. Eelmisel aastal lasin Valga politseis kriminaalasja algatada.”

109 000 krooni olematu lepingu eest

Olev Saluste, puidutöötlusfirma Saluste & Co juht: ”Otsisime võimalusi, kuidas seadmete ostmiseks odavat laenu saada. Ritsu kaudu ilmus välja Jaan Õmblus koos Margus Nõmmega ja lubas aidata. Nende firma oli Moodul Koolituskeskus.

Küsisid raha lepingutasudeks ja äriplaanide hindamiseks. See side kestis poolteist aastat. Viimane kord küsisid jälle 10 000 krooni lepingutasuks ja ma küsisin neid lepinguid näha. Nad näitasid mulle mingeid välismaiseid dokumente, kuid minu kätte neid ei andnud. Ilmselt oli tegu võltsitud paberitega.

Eelmisel suvel tegin nende suhtes kriminaalasja algatamise avalduse. Minu nõue on nende vastu 109 000 krooni.”

Piimaühistu arvelt võeti 200 000 krooni

Aivar Tomson, Vana-Kuuste piimaühistu tegevjuht: ”Maksime Jaan Õmblusele ja ta meestele nelja kuu jooksul

40 000 krooni, kuid vastu ei saanud midagi. Autod tankisid nad silmini bensiini täis ja kuna krediitkaart oli nende käes, siis võtsid meilt ka raha (200 000 krooni – toim).”