Eesti peaks töötama välja koostöös Venemaaga uue lihtsustatud piiriületuskorra vastavalt kehtivale Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrusele, vahendas setusid esindav Seto Kongressi Vanemate kogu.
Alates tänasest tuleb piiriäärsetel elanikel kasutada tavapärast viisarežiimi.
„Möödunud on kaks aastat ajast, kui jõustus Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus nr 1931/2006, millega kehtestati liikmesriikide välispiiril kohaliku piiriliikluse eeskirjad.
Eesti Vabariigi Valitsus ei ole siiani Vene Föderatsiooniga suutnud kokku leppida piiri ületamise tingimustes niimoodi, et see oleks kooskõlas Euroopa Liidu määrusega ja rahuldaks Petserimaaga seotud EV kodanikke,“ tõdes Vanemate kogu liige Aare Hõrn.
Hõrna kinnitusel on need kodanikud, keda esindab siinkohal Seto Kongressi Vanemate kogu, seotud omaaegse Eesti linna Petseriga ja 74 Petserimaa külaga, mis praegu asuvad Venemaa halduses.
Seto Kongressi Vanemate kogu koos Setomaa Valdade liiduga on olnud järjepidevalt seisukohal, et uue piiriületuskorra ettevalmistamisel tuleb üldjoontes järgida põhimõtet, et kodanike jaoks ei muutuks piiriületus keerulisemaks ega kulukamaks ning lihtsustatud korda saaksid kasutada kõik need, kel sel õigus oli ka varasematel aastatel.