Gyurcsány sai üle Euroopa kuulsaks eelmise aasta septembris, kui ta tunnistas, et on rahvale valimiste võitmiseks riigi majandusliku olukorra kohta valetanud, kirjutab ETV24.

ETV hommikuprogrammis Terevisioon intervjuu andnud Ungari valitsusjuht ei tunnistanud otseselt, et ta valetas oma rahvale. Pigema olevat küsimus olnud selles, et viimase 70 aasta jooksul polnud rahvale selgitatud riigi tegelikku olukorda.

Gyurcsany sõnul on Ungari inimesed harjunud lootma liialt riigile ning ei suudeta aru saada, et riigi edukus põhineb kõigi indiviidide panusel.

Ta toonitas, et reformide elluviimise raskeim osa on inimeste hoiakute muutmine ning ta ei hooli sellest, et paljud peavad teda ebapopulaarseks.

"Kui see on siis tõde, et me peame riigis muutma palju asju, siis alustagem sellega. Ja ärgem tegelegem populaarsusküsimusega. Loomulikult avaliku arvamuse uuringud on väga olulised, kuid riigi saatus on märksa olulisem. Me peame jätma oma populaarsuse valitsuse viimaseks küsimuseks," rääkis Gyurcsány.

Gyurcsány sõnul on Ungaril ees palju väljakutseid. "Me üritame sisse viia ühel ajal kolme liiki reforme. Me püüame muuta tervishoiusüsteemi, kõrghariduse süsteemi ja me räägime ka üldisest administratiivreformist."

"Enamik inimesi sellega väga rahul ei ole, sest nii palju asju muutub korraga. Ja siis nad kurdavadki selle üle, et stabiilsus on nõrgenenud. Aga asjad peavad muutuma ja muud võimalust pole," märkis Gyurcsany.

"Ma ei taha olla kangelane, ma ei taha ennast ohverdada. Ma lihtsalt tahaks riiki muuta ja ma ei tahaks tegeleda lühiajaliste populaarsuslainetega."

Reformide elluviimise osas märkis Ungari peaminister, et ta pidi üheaegselt ellu viima väga rangeid meetmeid, sest riigi eelarve puudujääk oli ülisuur.

Meetmete tagajärjena langesid inimeste reaalsed palgad 5%.