“Selle Miss Universumiga võrreldes, kus mina käisin, oli Miss Worldi tänavune valimine 50 protsendiliselt täiesti teine üritus,” leiab reede õhtul valimiste otseülekannet koos Kaur Kenderiga kommenteerinud Helen Mahmastol. “Uus oli juba see, et rahvas sai telefoni teel ja Interneti kaudu nii palju sõna sekka öelda.”

Ameerika jäi üllatuslikult kõrvale. Mahmastoli sõnul oli muutunud hääletussüsteemi tulemus ka kohe näha, sest sellised missivalimiste võidukad liidrid nagu India, Venetsueela ja USA üldse finalistide hulka ei jõudnudki. Võitis hoopis Nigeeria miss Agbani Darego. “Ma ei laida lõpliku paremusjärjestust, aga ma ütlen, et see on omapärane. Ma arvan, et missivalimised on küllalt poliitilised ja riikidele mis on tänu poliitilistele sündmustele tähelepanu keskpunktis, pööratakse rohkem tähelepanu. Seetõttu mind sel aastal Ameerika tahaplaanile jäämine üllatas,” ütles konkursitulest ise läbi käinud Mahmastol.

Teda üllatas ka Hiina missi jõudmine finalistide hulka. “Hiina osales esmakordselt valimistel ja tüdruk jõudis kohe kümne ja siis viie finalisti hulka,” sõnas Mahmastol. Tema enda lemmikud oli Buerto Rico ja Panama missid.

Eksmissi sõnul oli omapärane ka see, et finalistide küsimused olid valitud rahva poolt saadetud küsimuste hulgast. Ükski Ïüriiliige sellised küsimusi tavaliselt ei küsi. Nüüd ootab Mahmastol huviga ka mais toimuvaid Miss Universumi valimisi, et kas selle ülesehitus on samuti kaasajastatud.

Umbkeelne miss jõudis finaali. Karin Laasmäed rabas samuti tänavuse Miss Worldi ülesehitus. “Omapärane oli see, et 50 protsendi osas sai otsustavaks telefonihääletus ja rahva hääl määras paljugi,” sõnas Laasmäe “Ma usun, et aafriklased kõik juubeldasid kui Nigeeria tüdruk võitis. Ma pole küll pikalt missivalimiste ajalooga kursis, aga viimase viie kuni kümne aasta jooksul ei ole kindlasti mustanahalist missi olnud.” Laasmäe enda lemmikud olid Ukraina, Kreeka ja Suurbritannia tüdrukud. Ka üllatas teda esimest korda võistlustel osalenud Hiina miss, kes sõnagi inglise keelt oskamata jõudis viie finalisti hulka.

“Mulle meeldisid tänavused valimised palju enam kui need, kus mina käisin,” sõnas Laasmäe. “Videolõikudest võis aru saada, et nad said seal ka ringi vaadata, meil Londonis valimiste ajal küll sellist võimalust polnud. Võistlustele andis Aafrikas toimumine kõvasti juurde, Londonis toimunud võistlus oli palju rafineeritum ja igavam.”

Eestlanna oli tubli. Lõuna-Aafrika Vabariigis toimunud valimistel osales 96 maailma kaunima neiu hulgas ka Eesti põllumajandustudeng Helstein (20). Võistluste eel antud intervjuus ütles Liina Helstein, et pakkumise osaleda Miss Worldi valimistel tegi Raivo Kiisler talle neli nädalat enne võistluste algust. Eestis on ta osalenud 1996.aasta Miss Estonia valimistel, kus ta finalistide hulka ei jõudnud. Küll aga tõi Helstein esile oma rahvusvahelise võistluse kogemuse suvel Odessas toimunud turismimissi valimistel, mille ta võitis.

“Eestis ei olda missindusest sedavõrd huvitatud, et keegi eestlannale poolehoiu avaldamiseks viitsiks nii palju helistada. Ma arvan, et meie miss kerkis Eestis esile kuidagi äkki ja Raivo Kiisler ei jõudnud teda piisavalt tutvustada,” lausus Laasmäe. “Rahvale oli ta võõras nägu.”

Nii Mahmastol kui Laasmäe on veendunud, et Eesti miss oli tubli ja enesekindel.

“See võistlus on väga pingeline aeg, kõiki liikumisi harjutatakse niipalju, et neid võib une pealt teha. Kindlasti on suur närvipinge ja väiksed intriigid, järelvalve on ka suur. Iga 10-12 neiulise grupi peale on viis järelvaatajat ning isegi WCsse minekuks tuleb luba küsida,” sõnas Laasmäe. “Ettevalmistus on suur, üks tüdruk seal ütles, et tema õhtukleidi vooruks valmistumine võttis aega kuus tundi,” sõnas Mahmastol lugupidavalt.

Mõlemad endised missid on veendunud, et sellise teleauditooriumiga üritusi nagu Miss World, kus Eestit tutvustada, ei ole eriti palju ning kindlasti mõjutab see Eesti teadvustamist maailmas.