Kolm päeva valutanud hambaga mees läks 18. jaanuaril hambaravifirmasse Cardens. Hambaarsti tehtud röntgenipilt näitas viltuses asendis ägenenud kroonilise põletiku tunnustega hammast. Hambaarsti kinnitusel tõmmatakse sellised hambad välja ja nii ka tehti.

Kaks päeva hiljem tuli patsient tagasi, arst avastas infektsiooni, puhastas haava, väljutas mäda, pani dreeni ja määras raviks antibiootikume.

Ekspertide hinnangul ei ole sellisele raviskeemile midagi ette heita. Kodus tõusis haigel aga palavik, turse suurenes, neelamine oli takistatud ja kurk valus ning peres arvati, et tegu on gripi või angiiniga.

"Tarkusehammaste puhul ongi kõige ohtlikum see, et nad on otse neelu kõrval ja sealt läheb infektsioon kergesti edasi," ütles Postimehele Tartu ülikooli kirurg-õppejõud Ülo Pintson.

Pintsoni sõnul võivad kaheksandad ehk tarkusehambad, ka pealtnäha täiesti süütud ja terved, põhjustada väga kiiresti eluohtlikke seisundeid.

23. jaanuari õhtul tekkis mehel lämbus, hingamine seiskus. Kolme minutiga kohale jõudnud kiirabi viis kliinilisest surmast elustatud mehe Maarjamõisa haigla intensiivraviosakonda. Kolme eriala kirurgid opereerisid meest öösel seitse tundi, kuid mäda oli juba murdnud rindkereõõnde.

"Tal oli turse väga kiiresti levinud pea- ja kaelapiirkonna lihastevahelistesse ruumidesse, ohtlik ja raskesti ravitav infektsioon läks edasi rindkereõõnde. See on surmav tüsistus ja et ta oli lisaks läbi teinud kliinilise surma, oli teda päästa väga raske," selgitas Pintson. Mehe surma põhjuseks kirjutati septiline šokk.

Selliseid põletikulisi hambaid nagu surnud mehel, tuleb Pintsoni sõnul arstide käe alla ühes päevas mitu. Iga kuu saabub intensiivraviosakonda üks-kaks ohtliku mädapõletikuga patsienti.