Adrian Wardi sõnul sündis raamat 1992. aastal Eestis peetud vaimupuudealast seadusandlust selgitaval seminaril. "Uutmoodi vaatenurga" aluseks ongi seminaril üles kerkinud teemad ja probleemid. Kuigi teoses ei kirjeldata ühtegi eksisteerivat seadust, on seda käsiraamatuna kasutatud erinevates väljaannetes juba rohkem kui kolmekümnes riigis.

Põhimõttest tähtsam on selle järgimine

"Uutmoodi vaatenurga" tõlkis eesti keelde Eesti Vaimupuuetega Isikute Tugiliidu president Kalev Märtens. Tema sõnul ei ole raamat mõeldud ainult puuetega inimestele ja nende toetajatele. "Uus vaatenurk" annab Kalev Märtensi hinnangul poliitikule väärtuslikke ideid, mida lubada ja mida ellu viia. Seadusandjale pakub see mõtlemisainet, kuidas vaimupuudega inimeste probleemidele leida õiguslikke lahendeid. Sotsiaaltöötajale näitab raamat hooldatava seaduslikke õigusi ja võimaldab anda juriidilist nõu. Puuetega laste vanematel aitab võidelda laste heaolu eest seaduste abiga.

"Minu raamat aitab inimestel seadustest aru saada ja neid kasutada ning kui vaja, siis ka parandada," kinnitas Adrian Ward. "See on väljakutse juristidele, samuti kõikidele kodanikele, kes tahavad elada demokraatlikus ühiskonnas."

Seadustest paberil üksi ei piisa, tõdes jurist. "Enamik riike on tunnistanud, et igaühel on õigus haridusele," tõi Adrian Ward näite. "Põhimõtte tunnustamisest tähtsam on aga selle täitmine. Me kõik peame võitlema selle eest, et haridus oleks kõigile kättesaadav."

Adrian Wardi sõnul ütlevad riikide valitsused selle peale, et neil ei ole nii palju raha. "See on nonsenss," kinnitas ta. "Kui me ei kasvata puuetega lapsi võimalikult iseseisvateks ega kuluta täna raha nende õpetamisele, peame palju suurema summa välja andma nende eluaegseks hooldamiseks." Adrian Ward tõdes seejuures, et paraku ei mõtle poliitikud üheski riigis kaugemale kui järgmiste valimisteni.

Autor pälvis kuninganna heakskiidu

"Uue vaatenurga" autor Adrian Ward on rahvusvaheliselt tunnustatud jurist, hinnatud loengute ja seminaride pidaja, kirjanik ja nõuandja, vaimupuudega inimesi puudutavate seaduste selgitaja ja parandaja.

Adrian Ward on Shoti õigusühingu Vaimse Tervise ja Puuetega Inimeste Komitee kokkukutsuja ning Rahvusliku Tervise Trusti juhatuse esimees. Trust kannab hoolt vaimupuudega inimeste ravi- ja sotsiaalteenuste eest.

1992. aastal autasustas Briti kuninganna Adrian Wardi vaimupuudega inimeste heaks tehtud töö eest. Samal aastal võitis ta rahvusliku juriidilise ajakirjanduse preemia ajaleheartikli eest, mis käsitles vaimupuudealast seadusereformi.

1990. aastal Shotimaal vaimupuudega inimeste eriolümpiamängude organiseerimiskomitee sekretärina võttis Adrian Ward endale vastutuse lubada Eesti rahvuslipul esmakordselt lehvida ühel maailmaspordi suursündmusel. Eesti ei olnud siis veel taasiseseisvunud. Tänaseks on Adrian Wardist saanud Eesti vaimupuudega inimeste toetajate peamine juriidiline nõuandja.

"Uue vaatenurga" tõlkimiseks eesti ja inglise keelde andis Clarci Juriidilise Hariduse Fond Adrian Wardile aasta peapreemia. Raamatu andis välja Inclusion International (Rahvusvaheline Vaimupuudega Inimeste Tugiühingute Liiga), kuhu kuulub 149 tugiühingut 88 riigist. Organisatsioon esindab ühtekokku 40 miljonit vaimupuudega inimest.

PILLE LIIMAL