Hiiu Lehe peatoimetaja Harda Roosna sõnul on kohal nii süüdistatav kui ka palju eakaid kannatanuid. „Kohtunik otsustas, et istungil tehakse tavapärasest tihedamalt vaheaegu, kuna protsessi osalised on eakad inimesed,“ ütles Roosna. „Siiani on hilinemisega kohale jõudnud vaid üks tunnistaja,“ lisas ta.

Roosna sõnul viitas Meri kaitsja kohtualuse tervisele ja soovis talle uut arstlikku ekspertiisi. „Ta ei nõudnud seepärast siiski kohtuistungi edasilükkamist,“ vahendas Roosna.
Kohtuistung algas pika süüdistuse ettelugemisega. Merit süüdistatakse 25. märtsil 1949. aastal Hiiumaal toimunud küüditamise ettevalmistamises ning kohapeal selle juhtimises ja kontrollimises.

Märtsiküüditamise ajal võeti Hiiumaal kinni 251 eraisikut, kes viidi 26. märtsi hommikul Paldiski sadamasse ja sealt edasi sundümberasumisele Siberisse.

Roosna sõnul on Hiiumaale saabunud ka hulgaliselt Vene telekanalite ajakirjanikke. „Saalis oli alguses, kui filmida ja pildistada lubati, kümmekond kaamerameest ja fotograafi,“ nimetas Hiiumaa ajakirjanik.