Politseipeadirektor Raivo Küüt teatas, et politseinikud ei tohi kohalike omavalitsuste volikogude valimistel kandideerida ühegi partei nimekirjas. Aktsepteeritav on ainult kandideerimine üksikandidaadina.

Küüdi sõnul näitab see seda, et politsei on sõltumatu kõigis oma tegevustes.

Õiguskantser Teder politseipeadirektori avaldust õigusvastaseks ei pea, kuid samas tekitab juhtum temas küsimusi, millega peaks tegelema riigikogu.

Teder nentis, et raske on mitte nõustuda politseipeadirektori seisukohaga, et kandideerides küll erakonda kuulumata siiski mõne erakonna nimekirjas, võib jääda mulje isiku seotusest vastava erakonnaga. „Siinkohal saab rääkida poliitilisest erapooletusest abstraktselt ja konkreetselt,“ lisas ta.

„Kui seadusandja on aga tõepoolest soovinud politseiametnike puhul kaitsta erapooletust ka abstraktselt, tekib paratamatult küsimus, miks seadusandja ei ole keelanud ühtlasi volikogu valimistel kandideerimist või volikogusse kuulumist. Leian, et sellele küsimusele on kõige
kohasem vastata seadusandjal endal,“ arvas Teder.

„Seadusandja võiks peale volikogu valimisi võtta kandideerimispiirangud põhjaliku ja süstemaatilise vaatluse alla ning kaaluda nende muutmise või täiendamise vajadust,“ leidis õiguskantsler.