Seekord võttis postitaja ette varasema osa saatest ning töötles sinna juurde Reformierakonna reitinguprotsendi.

Töödeldud pildi postitas kasutaja Priit gruppi „Konservatiivide klubi“. Viimasest on tänaseks postitus eemaldatud, ent jõudis 23 tunniga koguda 3000 inimese tähelepanu.

Kahe päevaga on „Konservatiivide klubi“ postitust näinud mõnisada kasutajat, sealhulgas neist kommenteerinud kuus ja jaganud neli inimest.

Mida väidetakse?

Postituses on kuvatõmmis Eesti Rahvusringhäälingu uudistesaatest „Aktuaalne kaamera“, kus saatejuht näitas, mitu protsenti tõusid erinevate eluvaldkondade hinnad.

Otse-eetris esitles saatejuht torugaasi, elektri, soojusenergia, diislikütuse, bensiini, toidukaupade ja üüriga seotud hinnatõuse.

Postituses on juures ka Reformierakonna reiting 36 protsenti.

Pilt levib postitusena alles viimastel päevadel, kuid valeinfo levitajad kasutavad seda juba pikemalt. Näiteks augustikuus postitasid mitmed erinevad kasutajad seda Delfi Facebooki kommentaariumitesse.

AK ei ole pildil olevat statistikat oma saates näidanud - tegemist on pilditöötlusega

Kuidas on tegelikult?

Episood, kus hinnatõusu statistikat näidati, oli eetris 6. mail. Tegemist on aprillikuu hinnatõusu protsentidega, kus statistikaamet võrdles 2022. aasta aprilli hindu 2021. aasta omadega.

Ei statistikaameti võrdluses ega ka „Aktuaalse kaamera“ kajastuses pole erakondade reitinguid käsitletud.

Tegelikult näitas „Aktuaalne kaamera“ aprillikuist hinnatõusu, mitte Reformierakonna reitingut

Pildile töödeldud Reformierakonna reiting oli viimati nii kõrge 2019. aasta suvel. Sellel ajal, mil uudistesaate osa päriselt eetris oli ehk mai alguses, oli Reformierakonna reiting 34,7 protsenti. Täna on see 32,7 protsenti.

Kui vaadata värskeimat statistikat, siis statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks oktoobris võrreldes eelmise aasta sama kuuga 22,5 protsenti, mis on 1,1 protsenti madalam kuu varasemast.

Oktoobris oli tahkekütus 111,4 protsenti kallim eelmisest aastast. Gaas 88,8 protsenti, kodudesse jõudnud elekter 83,7 protsenti ja soojusenergia 49,1 protsenti kallim. Bensiin oli 21,9 protsenti ja diislikütus 42,6 protsenti kallim.

Otsus: Vale. Facebookis leviv pilt on töödeldud ja tegelikult ETV uudistes hinnatõuse koos Reformierakonna reitinguga ei esitletud.