Kõne ajal kinkis ta USA esindajatekoja spiikrile Nancy Pelosile ja asepresidendile Kamala Harrisele Ukraina lipu, millele olid rindel olevad Ukraina sõdurid pühendusi kirjutanud.

Nüüd levib sotsiaalmeedias pilt, et lipule joonistati muu hulgas SS-ruuni märke, mis on seotud natsismiga. Eestikeelne postitus on jõudnud mõne päevaga 1500 kasutajani ning kogunud kümme jagamist ja kolm kommentaari.

Mida väidetakse?

„Skandaal USA-s: selgus, et Zelenskõi andis asepresident Harrisele ja spiiker Pelosile üle SS-ruunidega lipu. Ja mis kõige tähtsam – hanuka ajal,“ kirjutas postituse autor Marco pildi juurde, kus Pelosi ja Harris Zelenskõi taustal lippu üleval hoiavad.

SS-ruunimärgid on omased Schutzstaffelile (Heinrich Himmleri oma politseijõud). Seda kasutati 1920. aastatest 1945. aastani lippudel, vormiriietusel ja muudel esemetel natsiideoloogia ja germaani müstika sümbolina ning see tähistas natside võitu.

Seega viidatakse taas ühele Vene propaganda peamisele väitele, et ukrainlased olevat natsid.

Ei, lipul ei ole kujutatud natsisümboleid. Tegemist on Ukraina sõdurite brigaadi numbriga.

Kuidas on tegelikult?

Zelenskõi kirjeldas kingitud lippu nõnda: „Kui ma eile Bahmutis viibisin, kinkisid meie kangelased mulle lipu, lahingulipu, nende lipu, kes kaitsevad Ukrainat, Euroopat ja maailma oma elu hinnaga. Nad palusid mul tuua see lipp teile, USA kongressile, esindajatekoja liikmetele ja senaatoritele, kelle otsused võivad päästa miljoneid inimesi.

Nii et las need otsused tehakse. Las see lipp jääb teie juurde, daamid ja härrad. See lipp on meie võidu sümbol selles sõjas. Seisame, võitleme ja võidame, sest oleme ühtsed – Ukraina, Ameerika ja kogu vaba maailm.“

Zelenskõi USA kongressis Bahmuti lahinglipu taustal

Postituses kirjeldatud sümbolit aga lipult ei leia.

Tekst, mida tõlgendatakse kui „SS“, on tegelikult number „46“, millele järgneb kirillitsas „ДШВ“. See on kooskõlas Zelenskõi lipu ja sellel olevate allkirjade kirjeldusega, sest „46 ДШВ„ on lühend sõnadest „46 окрема десантно-штурмова бригада“ ehk 46. eraldiseisev õhudessantbrigaad.

Pilte suurendades on näha, et tegemist on numbritega 4 ja 6

Otsus: Vale. Lipul olevat teksti on valesti esitletud ja natsisümboleid seal tegelikult ei ole.