Postituses on üles loetletud üle 30 erineva haiguse või muu vaeguse, mille tarveks saab postitaja arvates naistepuna kasutada. Oma väidete aluseks on ta viidanud kahele uurimusele.

Kõnealust postitust on tänaseks näinud 2500 Facebooki kasutajat, neist 45 märkis postituse meeldivaks ja 14 jagas seda edasi.

Mida väidetakse?

Postitaja kirjutas, kuidas naistepuna on „sama tugeva toimega nagu hollywoodi antidepressant prozac!“

Prozaci kasutatakse näiteks depressiooni, obsessiiv-kompulsiivse häire, Bulimia nervosa ja paanikahäire raviks.

Seejärel leidis postitaja, et taime antidepressiivsed toimeained on kõigest osa selle väest ning nimetas siis veel mitukümmend haigust, mille vastu naistepuna toimima peaks. Kõige tähelepanuväärsemad neist on rasked haigused nagu AIDS, vähk, Alzheimer ja Parkinson.

Postituse lõpus on kirjas, kuidas autor ise müüb naistepunast tehtud ravimtaime teed, mille ta ise korjas ja kuivatas.

Naistepuna kvalifitseerub küll ravimtaime alla ent raskete haiguste vastu see ei aita

Kuidas on tegelikult?

Liht-naistepuna ja kandiline naistepuna kuuluvad Eestis Ravimiameti poolt kehtestatud ravimina määratletud raviomadustega ainete ja taimede nimekirja. „See tähendab, et naistepuna on tugevatoimeline ravimtaim, mille tooteid vaadeldakse vastavate nõuete täidetuse korral ravimina ja naistepuna preparaate tohib, nagu ravimeid ikka, turustada ainult apteekides,“ ütles Tartu Ülikooli farmakognoosia (ravimtaimede teadusharu) professor Ain Raal.

Praegu Eestis 100% ainult naistepuna sisaldavaid ravimeid müügil ei ole, küll aga sisaldub seda väiksemas koguses paaris toidulisandis.

Raali sõnul on naistepuna tõepoolest looduslik antidepressant.

Euroopa Ravimiamet peab naistepuna hästi uuritud ehk tõenduspõhiseks ravimtaimeks, mille 50-80 protsendi etanooliga saadud kuivekstraktide kasutamine kerge kuni keskmise depressiooni korral on teaduslikult põhjendatud.

„Sellist tulemust kodus naistepunateed keetes ei saa, sest üks toimeainetest (punakat värvi andev hüperitsiin) lahustub vees vaid väga väikese osana, kusjuures enamus sellest visatakse koos droogiga minema. Põhjendatum oleks vee asemel kasutada 80 protsenti etanooli, kuid ka siin on tööstuslikel preparaatidel tehnoloogiline eelis ja alkohol teeb pigem karuteene,“ selgitas Raal.

Kuid Raal toob välja ka naistepuna kasutamise kaks ohtu. Esiteks avaldab ta koostoimeid väga paljude teiste ravimitega. „Mistõttu on isegi soovitatud naistepuna vältida mistahes teiste ravimite tarvitamise perioodil, sest valdavalt võib ravimite toime naistepuna mõjul väheneda,“ ütles ta. „Teiseks, koostoimes ultraviolettkiirgusega põhjustab naistepuna nahapõletikke, mistõttu tuleks piirata päikese käes viibimist.“

Kas naistepunast tasub siis üldse kodusel teel veega teed keeta? „Vastus on jah,“ ütles Raal ja lisas, et seda peetakse otstarbekaks sisse võtta kerge seedetrakti ebamugavustunde sümptomaatiliseks leevendamiseks. Muuhulgas aitab naistepuna tänu selles leiduvatele tanniinidele kõhtu kinnistada.

„Seega, puutuvalt kõnealusesse veebilehte, kus naistepuna müügiks pakutakse, võime näha, et asjakohaste näidustuste kõrval on välja toodud hulgaliselt tõendamata väiteid, sealhulgas väga raskeid haigusi, mida naistepuna kindlasti ei ravi,“ ütles ta lõpetuseks.

Otsus: Eksitav. Naistepuna taimel on tõesti ravivad toimed, ent selliseid raskeid haiguseid nagu vähk, HIV/AIDS, Alzheimer, see ei aita.