„Maailma Terviseorganisatsioon ja ÜRO annavad haridusasutustele üle maailma korralduse tagada, et noortel lastel oleks seksuaalpartnerid“. Sedasi algavad kasutajate Oleg Taevase ja Otto Rätsepa Facebooki postitused.

„Rahvusvahelised seksuaalkasvatuse tehnilised juhised näitavad, kuidas WHO ja ÜRO seksualiseerivad väikelapsi kogu maailma algkoolides. Pedofiilia normaliseerimiseks,“ seisab postituses.

Taevane ja Rätsep lisasid ka „parafraseeritud kokkuvõtte WHO ja ÜRO kogu maailma haridusasutustele välja antud ametlikest juhistest“.

Väidetav kokkuvõte kõlab nii: „Väikesed lapsed on seksuaalsed olendid, kellel peaks olema seksuaalpartnerid ja nad peaksid alustama seksuaalelu võimalikult varakult. Sel põhjusel peaksid lasteaiad ja algkoolid õpetama lapsi arendama iha ja seksiisu, õppima onaneerimist, samasooliste inimestega suhteid looma, kasutama veebipornograafiat ja õppima erinevaid seksuaaltehnikaid, näiteks oraalseksi.“

Viidet ÜRO ja WHO originaalsele dokumendile postitustes pole.

„Samal ajal teevad kohtuvõimud avaldusi vajaduse kohta legaliseerida väikelaste ja täiskasvanute seks ning meedia ja erakonnad nõuavad pedofiilia tunnustamist „normaalse seksuaalse sättumusena“,“ lisavad postitajad.

Postitused on jõudnud Facebookis enam kui 32 000 kasutajani.

Kuidas on tegelikult?

Postustes käib jutt 2018. aastal koostatud dokumendist „Rahvusvahelised tehnilised juhised seksuaalkasvatuse kohta“, mille koostasid ÜRO allorganisatsioonid UNESCO, UNAIDS, UNFPA, UNICEF, UN Women ja WHO.

ÜRO dokument, mille kohta levitatakse valeinfot ja vandenõuteooriaid

ÜRO-le ja WHO-le omistatud tsitaat „laste seksuaalpartnerite“ kohta on väljamõeldis. Dokumendis on esitatud laste ja noorte seksuaalkasvatuse suunised, kuid ükski soovitus ei sisalda väidet, et „lastel peavad olema seksuaalpartnerid“.

Reutersi faktikontrolli järgi hakkas tsitaat levima 1. mail Facebookis ja Twitteris. Levitati plakatit pealkirjaga „ÜRO ütleb: „Lastel peavad olema seksuaalpartnerid„“.

Plakati tekst pärineb veebilehelt StopWorldControl.com, mis levitab süsteemselt vandenõuteooriaid nn ülemaailmsete arengukavade kohta – Suur Lähtestamine, Agenda 2030 ja Agenda 21.

Taevase ja Rätsepa postituste tekst „väikeste laste kui seksuaalsete olendite“ kohta, mis pidavat võtma terve dokumendi sisu kokku, pärineb samalt veebilehelt.

Nad viitavad ÜRO dokumendi lõigule, võttes kontekstist välja ühe osa pikemast lausest ning väites, et dokumendi eesmärk on „varustada lapsi seksuaalsuhete arendamiseks“.

Tegelikult on dokumendis kirjas järgnev: „Laiaulatuslik seksuaalharidus (CSE) on õppekavapõhine protsess, mille käigus õpetatakse ja õpitakse tundma kognitiivseid, emotsionaalseid, füüsilisi ja sotsiaalseid seksuaalsuse aspekte. Selle eesmärk on anda lastele ja noortele teadmisi, oskusi, hoiakuid ja väärtusi, mis annavad neile võimaluse: mõista oma tervist, heaolu ja väärikust; arendada lugupidavaid sotsiaalseid ja seksuaalsuhteid; kaaluda, kuidas nende valikud mõjutavad nende enda ja teiste heaolu; ning mõista oma õigusi ja tagada nende kaitse kogu elu jooksul.“

Väljavõte ÜRO dokumendist, mille kohta levitatakse valeinfot ja vandenõuteooriaid

Taevane ja Rätsep kirjutavad oma postitustes ka võimude „vajaduse kohta legaliseerida väikelaste ja täiskasvanute seks“ ning et „meedia ja erakonnad nõuavad pedofiilia tunnustamist „normaalse seksuaalse sättumusena“”. Faktikontroll on selle väite juba varem ümber lükanud.

Otsus: vale. ÜRO ei soovita ega nõua haridusasutustelt „noortele lastele seksuaalpartnerite tagamist“. See tsitaat on väljamõeldud ja ÜRO seksuaalhariduse juhistes midagi sellist kirjas ei ole.