Postitusega on seotud ka link, millele vajutades peaks kasutaja toimunust teada saama. Lingile vajutades suunab see aga tervisliku toitumise infolehele, mille logo kattub ühe Eesti piimatootja Polven Foods OÜ-ga, ent veebiaadress on erinev. Ettevõtte tehasejuht Tomas Kivestu kinnitas, et nemad ise ei ole postituse ega selle juures oleva lehega seotud.

„Tundub, et keegi on kopeerinud meie eelmise formaadiga kodulehe,“ ütle Kivestu. Ta põhjendas, et antud link viib nende vanale kodulehe formaadile. „Formaat on muudetud üks aasta tagasi.“

Nimetatud postitust on selle autor ka Facebookis sponsoreerinud ehk maksnud selle eest, et postitus jõuaks suurema hulga inimesteni. Tänaseks on valeinfot näinud pea 20 tuhat Facebooki kasutajat. Neist umbes 90 on seda edasi jaganud, 100 reageerinud ja 15 jätnud kommentaari.

Mida väidetakse?

Videos on näha, kuidas omavahel lähevad kaks meest telestuudios kaklema ning kolmas, ilmselt selle saate juht või vestluse moderaator, sekkub. Video all on kiri, mis ütleb, et „Eesti silmapaistev kardioloog Madis Veskimägi rünnati ja visati otsesaates stuudiost välja saladuse avaldamise eest.“

Pildil olev video ei ole pärit ETV+ kanalilt. Samuti ei ole kanalil oma Facebooki lehekülge

Videole loeb peale peale kõnerobot sarnast teksti, kuid veel vigasemas eesti keeles: „Skandaal telestuudios. Tuntud eesti kardioloog sattus otsesaates kallale ja löödi stuudiost välja südame veresoonkonna haiguste avaldamise eest.“

Lingile klikkimine viib võltsitud leheküljeni, mis pole ei lehekülje nimetuse või kanali endaga seotud

Kuidas on tegelikult?

Tegemist on võlts lehekülje ja postitusega. ETV+ telekanalil, mis on Eesti rahvusringhäälingu loodud venekeelne kanal, pole oma Facebooki lehekülge.

„Pahatahtlikult loodud leheküljed ja nendes avaldatud võltsitud valeväited on kahetsusväärne nähtus, mis on ilmselt suunatud ETV+ maine ja usaldusväärsuse kahjustamiseks,“ kommenteeris olukorda ETV+ peatoimetaja Ekaterina Taklaja.

Taklaja sõnul ei ole ka ERRil olemas sellist stuudiot ega saateformaati nagu videos. „Kuna videos näidatud stuudio põrandal on näha urkainakeelset saategraafikat, võib oletada, et tegemist on Ukrainast pärit produktsiooniga ja stuudiojuhtumiga,“ ütles ta.

Taklajal on õigus. Lähemal uurimisel selgub, et tegemist on 2018. aasta detsembris Ukraina kanali NewsOne otse-eetris aset leidnud juhtumiga, millega ei olnud eestlased, ega ka kardioloog Madis Veskimägi, seotudki.

Videos süüdistas Ukraina rahvasaadik Ihor Mosjutšuk politoloog Oleksandr Semtšenkot Venemaa heaks töötamises. Politoloog nimetas vastuseks rahvasaadikut omakorda „vaimuhaigeks“. Pärast verbaalset tüli sõimas Mosjutšuk vastast roppustega ja nõudis tal eetrist lahkumist ja nii nende vahel puhkes kaklus.

Otsus: Vale. Eesti kardioloog Madis Veskimägi ei ole teleetris kellegagi kaklema läinud. Postituses olev video on pärit Ukraina telesaatest, mis oli eetris 2018. aastal.